Международен традиционен конкурс за най-добро домашно вино и ракия проведоха в с. Делчево

Традиционния международен конкурс за най-добро домашн вино и ракия и такива, на малки производители, се проведе в края на миналата седмица в гоцеделчевското село Делчево. Първоначалната идея за това събитие беше да се провежда само между граничните райони, Гоце Делчев и Драма, Република Гърция. С годините интересът към конкурса се разрастна. За тази годинна, в различните категории за конкурса бяха представени общо 127 мостри. „За нас е голяма чест, че вече петнадесет поредни години участваме в конкурса организиран от община Гоце Делчев тук, в с. Делчево“ каза, председателят на Срдужението на винарите в Драма, Атанасиос Киртсис. Да претендират за най-голям майсторлък в производството на вино и ракия, освен от неврокопско и драмско тази година се представиха и мераклии от Мелник, Благоевград, София и Северна Македония.

Конкурсът се провежа при абсолютна анонимност, а мострите се оценяват от професионални люмениери. За всяка категория напитки е сформирано смесено жури с членове от България, Гърция и Нидерландия. Неврокопските претенденти и тази година заеха достойни места в касациите. Така, в най престижната категория, „Вино реколта 2023 г.“ на първо място, журито определи виното на д-р Стоян Тунчев от Гоце Делчев. На второ място в категорията е Тома Мечев, също от Гоце Делчев и на трето място, Савас Аврамидис от Гърция.

В категория „Стари вина“, на първо място журито определи виното представено от гръцкия производител Сетойнос, на второ място е Савас Аврамидис и на трето, неврокопчанинът Тодор Попов. В категория „ Вино розе“ и на трите престижни места се класираха мострите на гоцеделчевските претенденти съответно: Тома Мечев, на първо място, следван от Костадин Милев и Петър Карапетров. В категория „Бели вина“, най-високо бе оценена мострата на Ник Халвадзидис, втори е Костадин Милве и трети, Константинос Караполитидис. В категория „Бели ракии“ отново отлично се класираха нашите представители.

Първото място грабна Стефан Чонгов, на второ е Василис Харалампус а на трето, Никола Думбанов. И в категория „Отлежали ракии“ гоцеделческите мостри впечатлиха журито. На първо и второ място се класираха производителите Иван Иванов и „Старата гостилница“ трети е Антониус Мудатсос. В категория „Ароматни ракии“ нашите представители отстъпиха първото място на Александрос Караполитидис но второ и трето място бяха завоюваха съответно Иван Панайотов и д-р Стоян Тунчев. Гостите от Гърция, поканиха гоцеделческите си приятели да участват в аналогичния конкурс в Гърция който ще се проведе в гр. Драма на 30 март.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене