Инициативен комитет в Смолян настоява за реставрация на Пангаловата къща

Смолян може безвъзвратно да загуби един от своите символи – Пангаловата къща. За това алармира инициативен комитет от кв. „Райково“ в града. Оттам настояват държавни и общински институции да помогнат за спешна реставрация на рушащата се сграда, считана за най-добрия образец на родопската архитектура.

Към петициите на жители на Смолян за спасяване на обявената за паметник на културата къща се присъедини и арх. Живко Железов, който е изпратил писмо до президентството, търсейки съдействие за възстановяване на архитектурната ценност.

Пангаловата къща е най-добрият образец на родопската архитектура като естетика, размери и цялостно въздействие, заяви пред БТА арх. Мария Чапкънова-Люнчева. Според нея това е знакова сграда за Смолян и за Родопите и неслучайно е оценена като паметник на културата с архитектурно и художествено значение. Сградата е построена през 1860 г., като с размерите си и пищната си архитектура е била сред най-големите къщи за времето си, с над 850 кв. м разгърната площ, допълни арх. Люнчева.

Разрухата на архитектурния паметник е свързана с периода, след като е реституиран. Множеството наследници не влагат средства за ремонт, реставрация и стопанисване на имота. Последната инвестиция в опазването на сградата е направена от държавата през 90-те години на миналия век, изпълнявайки проект за реставрация и укрепване на конструкцията.

Можем да спрем разрухата, ако има гражданско общество, смята актьорът Никола Пашов от инициативния комитет. Според него емблематичната за Родопите сграда може да бъде възстановена, ако се намеси Община Смолян.

От инициативния комитет уточняват, че наследници от Пангаловия род имат готовност да дарят на Общината своите дялове от имота, но общинари са отхвърлили това предложение. Заместник-кметът на Смолян Мариана Цекова посочи пред БТА, че официално писмо за даряване на дялове от Пангаловата къща не е постъпвало, а един от наследниците е водил разговори с идеята да предостави своята част от имота.

Според арх. Люнчева трябва да се предприемат спешни стъпки за спасяване на сградата, тъй като част от собствениците са готови да дарят около 30% от дяловете.

Представители на инициативния комитет посочват, че арх. Живко Железов е изпратил до президентството писмо с настояване за съдействие и съпричастност към каузата за възкресяване на „най-емблематичната сграда в Смолян от Възраждането на България – Пангаловата къща“. Авторът е получил писмо в отговор, че са потърсени становища от министъра на културата и кмета на Смолян по казуса с Пангаловата къща.

От инициативния комитет в смолянския кв. „Райково“ настояват местната администрация да се ангажира в търсенето на решение за възстановяване на Пангаловата къща.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене