БСП сезира КЗК и КРС за цените на мобилните оператори

„Днес ще внесем сигнал до Комисията за защита на конкуренцията – дали мобилните оператори, които прилагат еднакви клаузи не създават пречка пред правилата за свободна конкуренция. Ще внесем сигнал в КРС, които одобряват общите условия на договорите на мобилните оператори. Има органи и начини това да бъде спряно“, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова.

Тя подозира операторите в картел на цени. „Всички оператори вдигат цените като по команда, а потребителите нямат възможност да се защитят освен през КЗП. Подозираме и правителството в див лобизъм на гърба на хората“, ядоса се тя.

„През 2021 г. предприехме мерки, издадохме заповед и забранихме увеличението, което бяха предвидили. Допусна се предварително изпълнение на заповедта. Те обжалваха, съдът потвърди нашата заповед и попречихме да се вдигат толкова високо цените. Правителството не иска и не може да предприеме действия“, даде пример соцлидерката Корнелия Нинова.

Според нея Комисията за защита на потребителите е абсолютно блокирана – 3 ръководства спорят кое е легитимното. БСП са предложили на премиера да отмени уволнението на законно избрания състав, те щели да спрат делата и да се върнат на работа. Не го приеха. Не може да оставим хората без защита, заяви Нинова.

Според нея увеличението е с натрупване – миналата година 5%, а сега 7%. „След като в договорът пише, че автоматично се вдига цената с ръста на инфлацията, в кой друг закон или договори пише, че автоматично се вдигат заплати, пенсии и др. с ръста на инфлацията. Доходите изостават, а мобилните оператори и водата са на този принцип“, изтъкна Нинова.

А на критиката на Бойко Борисов за несменените регулатори, тя реагира: „Страда от амнезия. Сменихме ги. КЗП е с ново ръководство, но служебния кабинет ги уволни незаконно, защото те са с фиксиран мандат.“

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене