Кюстендил отбеляза 142 години от рождението на Владимир Димитров – Майстора!

С церемонията по връчване на Националната награда за живопис на името на Владимир Димитров – Майстора, поднасяне на цветя на паметника на художника пред Художествената галерия в Кюстендил и посещение на къщата музей в с. Шишковци – „Рая на Земята“, където дълги години живее и твори Майстора, #Кюстендил отбеляза 142 години от рождението на твореца!
Честванията по повод годишнината започнаха с Дванадесето издание на церемонията по връчване на Националната награда за живопис на името на Майстора, което се състоя в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“.

Димитър Чолаков е тазгодишният носител на Националната награда за живопис на името на Майстора, а името на лауреата бе обявено по време на официалната церемония от председателя на Съюза на българските художници на българските художници – Любен Генов, който заяви: „И в последните си картини Димитър Чолаков доказва, че може да превърне всяко свое платно в изтънчено, емоционално преживяване“.

Победителят получи статуетка, изработена от скулптура Кирил Матеев и лично връчена му от председателя на Общински съвет Димитър Велинов.
„Изключително съм щастлив, от името на кмета на Община Кюстендил, да връча тази награда. Желая Ви много бъдещи успехи. Радвам се, че има хора като Вас. Благодаря на всички вас – художниците на Република България, че творите, че запазвате най-личното от вас във вашите картини, които предавате на нас, обикновените хора. Благодаря ви!“, каза Димитър Велинов.

Чолаков получи и парична премия в размер от девет хиляди лева, която връчи Валентин Господинов, директор на Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“.
„През живота си съм получавал много награди, но това е най-ценната и най-голяма награда. Преди 52 години, като ученик в художествената гимназия в София, ни доведоха на откриването на тази галерия. Тогава не съм си и мислел, че ще държа тази награда. Точно преди 30 години, в тази галерия, ми връчиха наградата „Кюстендилска пролет“. Това става благодарение на моите колеги. Всички, които бяха номинирани, са изключително достойни и добри художници. В България има страхотни художници“, каза тазгодишният носител на Националната награда за живопис на името на Майстора – Димитър Чолаков.

Министърът на културата г-н Кръстю Кръстев отправи поздравителен адрес, в който посочва, че за Министерството на културата е чест да подкрепя тази традиция. Националната награда съществува от 1973 г. до края на 80-те години на миналия век, след което е възстановена през 2012 г. Събитието отрежда значимо място на град Кюстендил в културния живот на страната.
Наградата се присъжда всяка година на един български художник за изключителните му постижения в изобразителното изкуство през изтеклата година. Учредена е от Община Кюстендил и ХГ „Владимир Димитров – Майстора“, Министерството на културата и Съюза на българските художници. Тя е не просто признание и стимул за българските творци – връчването ѝ се превърна в празник и събитие от национална величина.

Събитието бе уважено от председателя на Общинския съвет в Кюстендил Димитър Велинов, зам.-кметовете на Община Кюстендил Кристиян Иванчов, Бойко Клечков и Венцеслав Терзийски, областният управител Александър Пандурски, зам.-областният управител Мария Зарева, десетки кюстендилци и гости на града.
Те поднесоха цветя пред паметника на Майстора пред Художествената галерия, а по време на събитието в Художествената галерия имаха възможността да разгледат представителната постоянна експозиция с творби на Майстора, изложба на носители на Наградата за живопис, експозиции с творби на Николай Дюлгеров и на Стоян Венев, както и да се насладят на изпълненията на Професионален духов оркестър към Община Кюстендил, цигуларката Зорница Иларионова и пианистката Евелина Казанджиева.

След церемонията в Художествената галерия председателят на Общински съвет Димитър Велинов, зам.-кметът Кристиян Иванчов, кюстендилци и гости на града, които се включиха в честването, се отправиха към къщата музей „Владимир Димитров – Майстора“ в с. Шишковци – „Рая на Земята“, където дълги години живее и твори Майстора. Там те поднесоха цветя пред паметника на художника.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене