Зарязаха лозите в евросело Черниче, община Симитли за здраве и берекет

Зарязаха лозите в евросело Черниче, община Симитли за здраве и берекет. Празничният ден започна с литургия в храма „Св. Георги Победоносец“ в памет на свети великомъченик Трифон, отслужена от отец Велизар Голев.

В черквата се съхранява частица от мощите на свети Трифон, затова свещеникът пожела на всички да бъдат закриляни от светеца, небесен покровител на селото, както и от Св. Георги, на когото носи името храма. В село Черниче се намира и централата на единствената в България Винена партия.

Председателят ѝ Иван Лулейски благослови лозарите и винарите: “Трифон в лозе от днес през пролетта и лятото – в началото на есента да не се вижда от грозде!“

В двора на храма бе отслужен и водосвет за здраве, след което свети Трифон направи и ритуално зарязване на лозите и нарече за здраве и берекет. „От всяка пъпчица – бъчвичка, от всяка лоза – пълна маза“.

Кметът на село Черниче Георги Стефанов пожела на всички жители здраве, късмет, хубава и плодоносна година, за да бъдат пълни бъчвите с хубаво вино.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене