Традиционно: Митрополит Серафим заряза лозята на бизнесмена от Благоевград Николай Бошкилов

В с.Ласкарево, общ.Сандански беше спазена и продължена традицията по зарязване на лозята, известна още от времето на древните траки.

Бизнесменът и общински съветник от БСП в Благоевград Николай Бошкилов направи тържествено зарязване на лозята си в санданското село Ласкарево, които са над 300 дка.

Традиционно и тази година ритуалът бе воден от Неврокопски митрополит Серафим заедно с няколко местни свещеници, а след него, в качеството им на виночерпци, се явиха ексдепутатът, родителите и брат му, които съвместно управляват семейната винарна.

На церемонията присъства и кметът на Сандански Атанас Стоянов, кметът на Ласкарево, както и работници от няколко съседни села. Всички те бяха благословени от владиката Серафим. От своя страна домакините пожелаха успешна земеделска година, щастлив живот, здраве, на производители и любителите на виното.

Празникът е за цялото село, тъй като всички, които могат да ходят, работят на лозята на Бошкилови в различните етапи от засаждането, отглеждането на лозите и прибирането на плодовете от тях. Особено активни са трийсетина от по-младите пенсионерки на с. Ласкарево, които се включват при гроздобера, а таткото на депутата Кръстю Бошкилов ги е кръстил „Момичетата на късмета“ и на всяко зарязване те се включват с пълни сили в общоселското тържество на площада на селото, което Бошкилови организират за помощниците си.

След тържественият и каноничен ритуал по зарязването на лозовите масиви всички се отправиха към центъра на селото, където бяха приготвени маси с вкусни гозби, сочни мезета, руйно червено вино.

Честит празник от фамилия Бошкилови за всички лозари и винари. Да сте живи и здрави през новата година и майсторски да създаваме божественият елексир-виното.Наздраве!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене