КМЕТЪТ МЕЛЕМОВ СПЕЧЕЛИ ДЕЛОТО СРЕЩУ РЕШЕНИЕТО НА КЕВР ЗА ДРАСТИЧНОТО ПОСКЪПВАНЕ НА ВОДАТА

Тъй като това дело касаеше увеличението на водата през 2023 г., кметът обжалва и последвалото ново увеличение от 1 януари т.г. Предстои по това дело да се насрочи съдебно заседание
С Решение № 362 от 12.01.2024г. по дело № 1122/2023г. на Административен съд – София град е отменено Решение Ц-32/30.12.2022 г. на КЕВР в частта му по т. 23, отнасящи се до увеличение на цената на водата от 01.01.2023 г., която гражданите на Община Смолян заплащаха на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Смолян през изминалата година.

Припомняме, че кметът Николай Мелемов внесе жалба срещу решението на КЕВР от 30 декември 2022 г. с което цената на водата в Смолянско поскъпна до 4,62 лв. за кубик от началото на месец януари, 2023 г. В жалбата кметът твърдеше, че решението е незаконосъобразно и постановено при съществени процесуални нарушения. Според него изложените от ВиК – Смолян мотиви за увеличение на водата са бланкетно изложени, без да става ясно какво точно налага драстичното поскъпване.

С посоченото решение съдът изцяло приема застъпената теза на кмета и връща преписката на КЕВР за ново произнасяне при спазване на задължителните указания по тълкуване и прилагане на закона. В решението на съда се посочва, че от страна на КЕВР са допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила, които го опорочават и следва да се отмени. С отмененото решение се оказва, че увеличението на цената на водата е незаконосъобразно и в случай, че решението влезе в сила, то ВиК – Смолян следва да върне надвзетите суми на гражданите.

С Решение № Ц – 29 от 22.12.2023 г. на Комисията за енергийно и водно регулиране последва ново увеличение на водата от 01.01.2024г., което решение отново е обжалвано пред Административен съд-София град от страна на Кмета на Общината, за което предстои насрочване на съдебно заседание.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене