В Кюстендил връчват годишната награда за живопис „Майстора“

Носителят на годишната Национална награда за живопис на името на Майстора ще бъде обявен на тържествена церемония в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ в Кюстендил. Това каза директорът на културния институт Валентин Господинов. Церемонията започва от 12.00 часа.

На 1 февруари 2024 се навършват 142 години от рождението на Владимир Димитров – Майстора. В този празничен за жителите на град Кюстендил и село Шишковци ден връчването на Националната награда за живопис е в центъра на събитията, отбелязващи годишнината.

За наградата са номинирани творците Валентин Дончевски, Георги Андонов, Димитър Чолаков, Динко Стоев.

Самата награда съществува от 1973 година до края на 80-те години на миналия век, след което е възстановена през 2012 година. “Събитието отрежда значимо място на град Кюстендил в културния живот на страната“, каза Валентин Господинов.

Наградата се присъжда всяка година на един български художник за изключителните му постижения в изобразителното изкуство през изтеклата година. Учредена е от Община Кюстендил и Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“, Министерството на културата и Съюза на българските художници.

“Тя е не просто признание и стимул за българските творци – връчването ѝ се превърна в празник и събитие от национална величина“, допълни Господинов.

От 2013 година насам с престижната награда са отличени Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев, Николай Майсторов, Анета Дръгушану, Захари Каменов, Елица Тодорова, Йордан Кисьов, Атанас Парушев и Румен Гашаров. По традиция награденият от предходната година показва изложба в деня на обявяването на следващия носител на наградата.

В залите на Галерията присъстващите на събитието ще могат да разгледат представителната постоянна експозиция с творби на Майстора, изложба на носители на Наградата за живопис, експозиции с творби на Николай Дюлгеров и на Стоян Венев.

В 13.30 часа участниците в честването ще посетят къщата музей „Владимир Димитров – Майстора“ в село Шишковци. Ще бъдат поднесени цветя пред паметника на художника.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене