Заболеваемостта от грип се увеличава, но няма основания за обявяване на епидемия

Повишават се нивата на заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания на територията на област Благоевград – 234 на 10 000 души към днешна дата. Седмица по-рано този показател е бил 141 на 10 000.

Нивата не са критични, за да бъде обявена грипна епидемия – каза в предаването „Здравен компас“ д-р Веселка Мончева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ.

Най-много са заболелите от грип в общините Петрич, Гоце Делчев и Благоевград. „Цифрите говорят, че няма основание за обявяване на грипна епидемия. Между 9 и 14% са учениците, които не посещават учебни занятия, няма данни и за заболели учители. Имаме връзка и с Регионалното управление на образованието, но към този момент няма нищо драматично. Има родители, които реагират за повече отсъстващи ученици от училище – да, в определени паралелки има повече отсъстващи, но това се дължи на повишената заболеваемост от варицела и скарлатина. От началото на годината до днес са регистрирани 125 случая  на варицела в областта и 42 на скарлатина, което никак не е малко“.

Д-р Мончева препоръча на родителите и общопрактикуващите лекари да предприемат действия за ваксиниране на всички деца на възраст над 13 месеца, които не са имунизирани, или са с пропуснати имунизации срещу морбили, паротит и рубеола. Препоръката касае и децата над 12 години, които нямат поставена втора доза от ваксината. \БНР

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене