Представят резултати по проект „Училище за устойчиво бъдеще” в с. Влахи

DSC_07451111

Фондация „Училище за природа“, с. Влахи, община Кресна(www.vlahi.org, FB: VlahiNatureSchool) ви кани напублично събитие

Представяне на резултати по проект BG 05/371 „Училище за устойчиво бъдеще”

което ще се проведе на25 юли, петък, 11.00 ч., в гр. Благоевград, сграда на община Благоевград (площад „Георги Измирлиев“ №1), ет. 1, зала 101.

Download: PDF 1: Maneken  , PDF2: tabela-Воден габър, PDF 3: Tablo Vlahi, PDF 4: Vlahi banner, PDF 5: Vlahi poster, PDF 6: Vlahy leaflet

Повече информация:
Проект BG 05/371 „Училище за устойчиво бъдеще” е на стойност 16548.00 (EUR), с времетраене една година /юли 2013-юли 2014/, изпълняван на територията на общините Струмяни, Сандански, Кресна и Струмяни и администриран от Фондация „Училище за природа” с  финансовата подкрепа на Програма за подкрепа на неправителствените организации в България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2007-2014 г. Целеви групи по проекта са деца, доброволци, неформални граждански сдружения и НПО, местни общности и младежи.

 

Общите цели на проекта са:
– информиране на местната общност относно значението на природните ресурси в региона, както и необходимостта от тяхното опазване и устойчиво усвояване;
– по-голяма разпознаваемост и признание на „Училището за природа” сред местните образователни институции посредством активно промотиране в училищата в региона както и

–      отпечатване и разпространение на образователно- информационни материали /брошури, плакати и пътеводител за общините Струмяни, Симитли, Сандански и Кресна/ с цел популяризиране на дейностите, мисията и задачите на Училище за природа.
Какво постигна Училището за природа за тази една година?

  • Затвърди работата и сътрудничеството с местните общности8 проведени информационни екологични срещидискусии в осем населени места в общините Струмяни /с. Илинденци, с. Микрево/, Сандански /град Сандански/, Кресна /гр. Кресна и с. Горна Брезница, с. Сливница/ и Симитли /град Симитли, с. Крупник/, насочени към местните жители, представители на местната власт, неправителствени организации, медии и заинтересувани лица, които искат да научат повече за устойчиво ползване на природните ресурси, възможните решения на екологичните проблеми в региона, като тези срещи бяха посетени от около 120 човека.

 

  • Взе участие в седем местни и национални културни и обществени събития – Празник на кестена Брежани 2013, Празник на Кестена с. Коларово 2013 г., фолклорен събор „Малешево пее и танцува” 2013 г., Празник на земеделието 2014 г., Узана поляна фест 2014 г., Зелени дни София 2014 г., с цел промотиране на проекта и представяне на мисията, задачите и целите на Училището чрез презентация и/или щанд с представяне на дейността му и продуктите, които предлага, както и раздаване на инфо материали, като средното посещение на събитие беше около 30-50 човека.

 

  • Влязохме в девет училища в общините Струмяни, Сандански, Кресна и Струмяни и проведохме информационни срещи с ученици и учители, на които присъстваха 700 деца и около 50 преподаватели и директори. На тези срещи запознахме ученици, учители и директори с целите, мисията, дейностите и какво предлага Училище за природа. Срещите преминаха при засилен интерес и с нескрито любопитство, много въпроси и коментари от страна на децата на фона на презентацията, забавния и увлекателен видеоклип, специално изработен за тези срещи, и интерактивните игри, с които запълнихме един учебен час в деветте училища.

 

  • Пролетни образователни посещения на ученици от девет училища в общините Струмяни, Сандански, Кресна и Струмяни в Училище за природа с. Влахи.Над 350 ученици 4-6 клас от девет училища посетиха Училище за природа в рамките на април и май 2014 г, катоимаха възможността да преживеят и експериментират знания „за природата в природата“, да се включат в много занимателни игри, в  екологичните и образователно-информационни занимателни програми на Училищетос фокус върху както занимания, промотиращи опазването на околната среда и върху демонстрирането на различни природосъобразани практики, така и в опознавателни екскурзии на територията на НП „Пирин“.

 

  • Разработихме специализиран трикомпонентен информационно-образователен пакет за посетителите/гостите/туристите на Училището и селото, и го тествахме.
  • Проведохме 5 работни доброволчески уикенда с включени над 50 доброволци, които оказаха неоценима помощ за функционирането на Училището
  • Проведени бяха 5 работни доброволчески уикенда с образователна и трудова част с участието на над 50 доброволци от страната, които оказаха неоценима помощ за функционирането на Училището.

 

  • Регулярно публикувахме информация за събитията в и около Училището на уеб-сайта ни www.vlahi.org

 

  • Работихме редовно за медийното покритие и разпространение на новини за дейностите ни, като партньори ни станаха медии от четирите общини, на територията на които се изпълняваше проекта.
  • За нас активната визуализация и публичност са важни, ето защо вече имаме: информационно-образователен банери, образователно – демонстративен подвижен манекен с демонстративни панели за лечебната сила на билките, информационно-указателна туристическа табела, табелки със застрашени или силно уязвими видове растителност на територията и в землището на село Влахи, включени в Червената книга на България, информационно-образователни брошури, плакати за Училището и селото, и в най-близко бъдеще – джобен пътеводител с информация за Училището и региона.

Какво планираме до края на годината и какво още се случва при нас? Елате, за да разберете!

Фондация „Училище за природа”(www.vlahi.org) в село Влахи (9 км от град Кресна и 160 км от град София) е инициатива с дългосрочен характер и представлява функциониращ екологичен и социален проект, ориентиран към учениците и младите хора и същевременно единственият в Югозападна България посетителски екологичен, информационен и демонстрационен център за приложно природозащитно образование и учене чрез преживяване. Тук се провеждат дейности за повишаване на съзнанието за опазване на природната среда и се демонстрират устойчиви практики за ползване на природните ресурси. Целта му е да разпространява идеята и да мотивира младите хора да участват в дейности за опознаване и опазване на околната среда.

Предлагамепроекти и програми, свързани с алтернативни  и неформални методи на образование за природата, живот в хармония с нея, учене чрез преживяване.

Има възможност за еднодневни или полудневни посещения на ученици (7-14 год), студенти, организирани и индивидуални туристи. Дейностите, предлагани от Училището, са образователни игри на открито и закрито, образователно-интерпретативни програми за деца и ученици на тема природоопазване и екология, запознаване с породите домашни животни, отглеждани в Центъра за редки породи, запознаване с дейностите на Образователен център за едри хищници, екскурзии в района с познавателна цел, беседи и лекции на тема биоразнообразие и опазване на природата в региона.Темите, застъпени в програмите са: защитени територии, води, отпадъци – разделно събиране, рециклиране, едри хищници, игри за работа в екипи.  За възрастните – опознавателни игри с разходка из селото; игри за раздвижване и лека работа в пермакултурната ни градина. Екипът на Училището се състои от биолози, планински водач, и от хора с опит в работата с деца и младежи и интерпретиране на информациононо-образователни игри и занимания на открито. Работим и с местни общности, като се включваме активно в провежданите местни празници и събори, на които представяме дейностите си, както и органицираме екологични информационни срещи- дискусии.


За повече информация и контакти: Юлиана Наскова, координатор проект „Училище за устойчиво бъдеще“, тел. 0887304414, mail natureschool@vlahi.org

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Проект BG 05/371 „Училище за устойчиво бъдеще”, финансиран със съдействието на Програма за подкрепа на неправителствените организации в България по финансовия механизъм на Европейската икономическа общност 2007-2014 г.http://www.ngogrants.bg/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене