Ръст на делата за домашно насилие в РС-Благоевград

Гражданските съдии от РС – Благоевград са разгледали през изминалата 2023 г. 57 броя дела по Закона за защита от домашно насилие, като по 39 от тях е била издадена заповед за незабавна защита. С краен съдебен акт са приключили само 13 от тях, т.е. с решение, по което има издадена заповед за защита. Данните бяха предоставени от и.ф. председател на РС – Благоевград Калинка Иванова след запитване на репортер на „Струма“ за очертаване на релефа на „домашното насилие“, довело до зловещи случаи като „Дебора“ от Стара Загора, „Стефка“ от Благоевград, а наскоро и на „Пейо“ от София, който бе убит, а основни заподозрени са жена му и тъщата.

За сравнение, делата за домашното насилие през 2022 г. са били 43 броя, от които 38 новопостъпили и 5 от предишната година. Данните показват, че през 2023 г. тези дела са се увеличили и това е само видимата част на „айсеберга”, тъй като малцина от жертвите се осмеляват да подават жалби за домашно насилие, което има няколко форми – физическо, психическо, емоционално, сексуално, икономическо и напоследък кибертормоз чрез интернет и телефон. Друга причина за „мълчанието на жертвите“ е липсата на адекватни мерки за защита, тромаво правораздаване и оттам на справедливост навреме. Според официална справка на Районна прокуратура – Благовград, която бе предоставена по искане на „Струма”, за година и половина до съд са стигнали само 5 разследвания за домашно насилие. За периода от 1 януари 2022 г. до 31 юли на 2023 г. има решени 11 броя досъдебни производства по разследвания за домашно насилие в Пиринско, като 4 от тях са прекратени, 2 са спрени, 3 са внесените обвинителни актове, 2 са предложенията за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл. 78а от НК. По внесените в съда актове са постановени присъди спрямо четирима лица, като на трима са наложени глоби, а на един „пробация“. Три от присъдите вече са влезли в сила, две от тях са на РС – Благоевград, които са приключили с глоби на подсъдимите, а третата с наказание „пробация” е на РС – Сандански. До 31 юли на 2023 г. е внесен само 1 обвинителен акт в съда за нарушаване на ограничителна заповед, издадена по гражданско дело по Закона за защита от домашно насилие, и са новообразувани 2 досъдебни производства за неизпълнение на съдебна заповед за закрила.

През изминалата 2023 г. имаше серия на драстични случаи на „домашно насилие“ в Благоевградска област, която се „отприщи“ след бруталния инцидент с 18-годишната Дебора от Стара Загора, която бе нарязана и обезобразена с макетно ножче от приятеля си.

На 26 юли в Благоевград

32-годишен мъж нападна посред бял ден на улицата и простреля 20- годишната си бивша приятелка с въздушен пистолет. На телефон 112 е получен сигнал за пострадала жена в района на хотел на ул. „Ветрен“ в Благоевград. Било съобщено, че тя лежала на земята, а над нея стоял мъж, размахващ пистолет, както и че същият напуснал местопроизшествието с лек автомобил „Фолксваген“. Минути по-късно е постъпил сигнал от друг гражданин за скандал, възникнал на ул. „Дойран“ с участието на агресивен мъж, държал въздушен пистолет. Пристигналите на място полицейски служители са установили лицето Ивайло Д. От направена справка е видно, че мъжът е криминално проявен и осъждан за кражба и за шофиране след употреба на алкохол. По информация на очевидци между него и пострадалата жена Валерия Н. имало конфликт. Ивайло Д. я преследвал и произвел изстрел с носенето от него оръжие. Изстреляното топче причинило нараняване на крака на пострадалата. Младата жена бе настанена в отделението по ортопедия на МБАЛ – Благоевград, където сачмата бе извадена. Стрелецът бе задържан с полицейска заповед до 24 ч. и беше предал въздушен пистолет, марка и модел „Smith & Wesson“- Springfield, с пълнител, съдържащ 10 броя метални топчета. В хода на разследването е установено, че той и пострадалата жена са живели на семейни начала от няколко години, през който период многократно са се разделяли. При поредното напускане на жилището от страна на жената спорът прераснал в сбиване, което продължило и на улицата. Под ръководството на Районна прокуратура – Благоевград започна разследване за извършено престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 5 от НК – причиняване на телесна повреда по начин, особено мъчителен за пострадалия.

На 27 юли в село Абланица, община Сатовча, 72-годишен мъж преби бившата си съпруга, заля я с бензин и заплаши да я убие.

Преди това пострадалата жена подала молба в Районен съд – Гоце Делчев по Закона за защита от домашно насилие. Съдията издал заповед за незабавна закрила на жертвата и се разпоредил Фаик Б. да бъде изведен от жилището в с. Абланица, в което продължил да живее и след развода. Съдебната заповед със забраната да припарва до къщата била връчена на Фаик, което изобщо не го спряло да отиде в къщата. Тогава стресираната жена потърсила помощ в полицията и агресивният мъж бил задържан за 24 ч. в РУ – Гоце Делчев. По случая е образувано досъдебно производство за причиняване на лека телесна повреда в условия на домашно насилие, принуда и нарушение на ограничителната заповед на съда по образуваното гражданско дело за домашно насилие.

Статистиката с висящи дела за насилие се попълва със случай от 31 юли, когато в РУ – Сандански е получено съобщение от непълнолетно момиче от с. Струма, че на неустановена дата през месец юни 2023 г. чрез интернет приложения е получила закани за живота й. От работещите по случая полицейски служители са предприети незабавни действия, в резултат на които е установен и задържан 24-годишен мъж от с. Лешница и е иззет газов пистолет, който е регистриран на негово име. За случая е уведомена компетентната прокуратура и е образувано досъдебно производство.

В графата „домашно насилие“ особено драстичен е случаят с полицай Костадин Попов от Сандански, който бе арестуван за закана с убийство, отправена към бившата му жена.

Екшънът се разиграл на 3 август в хотелски комплекс в село Балдево, община Гърмен. Полицейският служител бил разведен и по време на отпуската си завел двете си деца на почивка. Там обаче започнал да им вдига скандали и не им давал да се обадят на майка си. Тогава жената отишла на място да види какво става и в хотела полицаят отправил закана, че ще я убие пред дъщеря им. „Ще я разпоря с нож, ще я изгоря жива“, заканил се полицаят. Жената успяла да изведе децата от комплекса, след което подала жалба в РУ- Сандански за тормоза срещу бившия си съпруг. 45-годишният Костадин Попов бе задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР и откаран в ареста на 2-ро РУ- Благоевград. По случая започна разследване за отправени закани с убийство спрямо бившата му съпруга И.И., което е под ръководството на Районна прокуратура – Благоевград, Териториално отделение – Сандански. По искане на наблюдаващия прокурор РС – Гоце Делчев наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на полицая, но седмица след това Окръжен съд – Благоевград го освободи под парична гаранция от 4000 лв.

Същевременно със заповед на директора на ОД на МВР – Благоевград бе разпоредена дисциплинарна проверка по случая, като тогавашният полицейски шеф Георги Кандев бе категоричен, че „няма как да остане на работа в МВР полицай със следствено дело“.

Последният случай на домашно насилие за 2023 г е от Сандански. Мъж бе арестуван и обвинен за закана с убийство и причиняване на телесна повреда към жена си няколко дни след като излезе от затвора. Двамата били във фактическо съпружеско съжителство и заедно с двете си малолетни деца обитавали жилище в Сандански. На 2 декември Р. Г. се заканил с убийство на жената М. Г., за което тя подала сигнал на телефон за спешни случаи 112. През нощта на 6 декември отново отправил закани с убийство спрямо нея и я ударил с юмрук в областта на корема. Пристигналият на място полицейски патрул го задържал. Оказало се, че мъжът бил освободен от затвора на 24.11.2023 г., където изтърпял присъда „лишаване от свобода” за друго престъпление.

Първият обвинителен акт на Районна прокуратура – Благоевград от януари 2024 г. е за закана с убийство, извършено при условията на домашно насилие, отново в Сандански, който е внесен в съда срещу Н. П. До август 2020 г. той живеел във фактическо съжителство с Д.К. и малолетната им дъщеря. До раздялата се стигнало поради влошените отношения между двамата. В продължение на години мъжът злоупотребявал с алкохол, проявявал психическа и физическа агресия спрямо жената, с която живеел на съпружески начала. Тя не споделяла с близките си за случващото се, правела компромиси и му давала шанс да се поправи. Такава промяна не настъпила, поради което жената напуснала семейното жилище заедно с дъщеря си и заживяла в дома на родителите си. По никакъв начин тя не ограничавала отношенията между бащата и детето им, но след раздялата им той продължил да се държи зле с нея. При контактите помежду им и по телефон я обиждал, викал, отправял закани с убийство. Изплашена от поведението му, пострадалата посетила полицейското управление в гр. Сандански и подала жалба срещу Н.П. В хода на образуваното досъдебно производство той е бил привлечен към наказателната отговорност за извършените от него деяния и делото предстои да продължи в съда.

Серията от брутални случаи на домашно насилие предизвика протестна вълна в обществото.

В Благоевград се проведоха мирни демонстрации в защита на жертвите на домашно насилие и в подкрепа на пребитата бизнесдама Стефка Терзийска, която ослепя с едното си око след жесток побой с метален прът пред нейния дом на 10 октомври. За агресията бе арестуван 21-годишният благоевградчанин Кирил Лукаров, състезател по бокс, който впоследствие бе обвинен в опит за убийство. Стефка Терзийска обвинява като поръчител бившия си съпруг гръцкия бизнесмен Йоанис Козас, който впоследствие бе арестуван с наркотици. Всеобщото мнение е, че наказанията на извършителите на домашно насилие не съответстват на степента на уврежданията на жертвите – физически и психически, и следва да се помисли за тяхното завишаване от страна на законодателната власт. Заради обезобразената 18-годишна Дебора и за да спрат ескалацията на насилие, която се натрупа, през август миналата година депутатите приеха извънредно промени в Наказателния кодекс (НК) и в Закона за защита от домашното насилие, които предвиждат да се завишат наказанията за леки и средни телесни повреди, а за домашно насилие вече да се смята такова не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка, продължаваща повече от 60 дни. /Струма бг

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене