Няма желаещи за съдебни заседатели в Смолян

Имаме проблем с конкурсите за съдебни заседатели заради липса на желаещи, каза председателят на Окръжния съд в Смолян Петър Маргаритов. Той обясни, че Общинските съвети (ОбС) в областта вече по два-три пъти удължават процедурите за подаване на документи. Въпросът със заседателите е решен само в Районните съдилища в Чепеларе и Златоград, уточнява БТА

Районен съд – Смолян търси 16 съдебни заседатели, но към момента евентуалните желаещи да се запишат са 9, посочи още Маргаритов. В Районен съд – Мадан, за 9 места, съветниците от различните партии в ОбС са намерили шестима. Най-тежко е положението със заседателите в Районен съд – Девин, където са нужни 9 души, но няма нито един кандидат. В Окръжния съд се търсят 12, а има само един, който е съгласен да се явява на наказателни дела.

„Липсата на кандидати няма да спре наказателните процеси, защото заседателите от предишния мандат продължават да работят до избор на нови“, коментира Маргаритов. Според председателя на Окръжния съд причината да няма желаещи е, че хората са ангажирани и им е трудно да отсъстват от работа, за да ходят на дела.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене