Събраха 5000 лв.за Лили на концерт и базар в Благоевград

Творци и културни институти от Благоевград и София застанаха рамо до рамо, за да покажат, че изкуството сближава, но и може да помага. Чрез езика на песента, музиката и танца десетки благоевградчани подадоха ръка на една млада майка, бореща се с онкологично заболяване.

По време на събитието бяха събрани над 5 000 лв., съобщиха организаторите на концерта от платформата „Донеси – вземи“.

Лиляна Илиева е усмихната млада майка, която от 4 години се бори с тежката диагноза рак. След лечение в България, а след това и последваща експериментална терапия във Франция, която не дала резултат, Лили получава последна надежда от Турция. За лечението й обаче е необходима сумата от 200 хил. лв., която е непосилна за нея и семейството й.

В подкрепа на Лили вчера в Благоевград се проведе голям благотворителен базар и концерт на местни творци.

Ръка на млада жена подадоха и самодейци от Народно читалище „Природа и наука 1938 година“ – София. За предаването „Цветовете на България“ на Радио „Фокус“ от културния институт заявиха:

„Радваме се, че сме тук и можем да подкрепим това благотворително събитие. В Благоевград представяме един наш проект „Старите носии танцуват“. От етнографска литература успяхме да възстановим хора, песни и носии и дойдохме на терен, за да се срещнем с местните хора и да видим дали това, което пише в книгите, а и дали ние самите сме успели да представим нещата коректно“.

Всеки, който присъстващи на концерта, провел се в Регионален исторически музей – Благоевград имаше възможността лично да предаде от енергията си на Лили, която беше в зала. Сред тях бе и заместник-кметът по култура и спорт в община Благоевград Станислав Кимчев, който каза пред „Фокус“, че подкрепя инициативата в качеството си не на заместник-кмет, а на човек и приятел на Лили.

„Тук сме заради концерта, тук сме заради децата и младите хора, заради песните, музиката и танца. Тук сме и защото сме обединени от нещо хубаво, нещо добро, от една идея, която вярвам, че не е сама и единствена. Това, което мен ме радва е, че има много млади хора в залата, което е показателно, че расте едно младо поколение, което е емпатично към болките и проблемите на другия. Толкова е хубаво да видиш, че не си сам и че те крепят толкова много хора, които са тук, за да ти покажат, че не си сам“, допълни Кимчев.

Успяхме за малко да „откраднем“ Лили от всички добри хора, които не спряха да и вдъхват кураж, а тя от своя страна им отговаряше с много положителна енергия.

Специално за „Фокус“ тя каза:

„Благодаря Ви добри хора. Благодаря на всички даряващи, на всички сърцати, искрени и любящи хора, които са до мен и до нас – борбените и борещите се хора. Аз не вярвам, че ние сме болни, ние просто преминаваме през едно трудно изпитание, което силно се надявам, че ще преборим с усмивка и любов“.

Инициативата „Надежда за Лили“ подкрепиха Пирински ансамбъл „Вихрен“, Танцово училище „Art and Dance“, Йоана Мавродиева, Вероника Арсова, Лара Илиева, ФТС „Кочеринка“, Ансамбъл “Дивля“, както и много благоевградчани, които бяха категорични, че трудните времена в които живеем не трябва да ни спират да бъдем добри и да помагаме на онези, за които дори 1 лев може да се окаже животоспасяващ.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене