2023 гoдина беше поредната c пoĸaчвaщи ce цeни нa жилищaтa y нac. Πpoгнoзитe зa cлeдвaщaтa гoдинa пo oтнoшeниe нa цeнитe нe ca cъвceм eднoзнaчни

Струва ли си да си купите имот в Банско?

Когато става въпрос за това дали си заслужава или не да се закупи имот в определен град, няма как да не се обърне специално внимание на цената. Тя е един от основните и най-важни фактори. Средната продажна цена на квадратен метър в Банско е около 800 евро, като повечето къщи се продават и с двор, което не е никак лоша оферта.

Другото, което е много важно да знаете, че в момента се предлагат голям брой напълно обзаведени имоти. Това от една страна ви дава възможност да избирате внимателно, а от друга страна, да преговаряте за крайната цена, поради високата конкуренция и непрекъснатото строене на нови сгради в града.

 

2023 гoдина беше поредната c пoĸaчвaщи ce цeни нa жилищaтa y нac. Πpoгнoзитe зa cлeдвaщaтa гoдинa пo oтнoшeниe нa цeнитe нe ca cъвceм eднoзнaчни. Cпopeд няĸoи aгeнции зa нeдвижими имoти щe cтaнeм cвидeтeли нa лeĸ и пocтeпeнeн cпaд нa цeнитe, нapeд c нaмaлявaнeтo нa тъpceнeтo. Дpyги cмятaт, чe pъcтoвeтe нa цeнитe нa имoтитe щe пpoдължaт, нo пo-yмepeнo, a cдeлĸи щe пpoдължaвa дa има.

 

Динамичен пазар с голям обем сделки и затихване на големите ръстове в цените – такава картина на имотния пазар за 2023 година в България очертава Полина Стойкова, изпълнителен директор на агенцията за недвижими имоти.

„Визирам 2022 година, когато цените нарастваха с 20-30%. През миналата година този ръст затихна и вече влиза в рамките на 6% до 10% в големите градове“, посочва Полина Стойкова. Тя отбелязва, че това е много високо ниво в сравнение с тенденциите в Европа, където дори в някои страни отбелязват и спад на цените. Според нея, голямата разлика се дължи на това, че в България лихвените проценти по жилищните кредити не нараснаха и не нарастват все още за разлика от Западна Европа и много страни по света. Според последните данни на Евростат за цените на имотите за 2023 в Европейския съюз, България е в абсолютния топ по възход на цените – трета позиция след Хърватия и Полша.

В момента средната цена на жилищата в столицата е около 1600 евро, което прави пазара балансиран и с много добра достъпност.

„В Благоевград в последните 2-3 години ръстът на цените се забави. Благоевград беше един от най-скъпите областни градове след големите 6, но сега той е изпреварен от Враца, Плевен, Разград, Търговище, Шумен“, отбелязва още Полина Стойкова и напомня, че имотният пазар е огледало на икономиката, икономическите процеси много бързо и пряко се пренасят в него.

„Смятам, че ще видим един по-спокоен и по-балансиран пазар през 2024 година“, прогнозира  Полина Стойкова  и посочва, че  „ключово ще бъде развитието на въпроса с приемането ни в Шенген и най-вече в еврозоната“.

Цените са в евро от много години насам. Има притеснение и колебание и това може би ще окаже леко влияние на пазара.

Търсят се основно двустайни и тристайни апартаменти. Къщи в големите градове или около тях. Търсят се ваканционни апартаменти по морето и ски курортите. Това поддържа доста активен пазар, той е движен основно от нас самите, не от чужденци, защото в последните години те не са активни. Търси се основно ново строителство. Това, което клиентите са склонни да заплащат, е около 1550 – 1600 евро на квадратен метър, като границите са широки, тъй като има различни типове имоти, но това е търсенето в момента. Сделки над 3000 евро на кв./м. се случват по-трудно. На вторичен пазар сделките стават по-скоро с договаряне и малки отстъпки от страна на продавачите. Виждаме, че продавачите омекнаха и са готови на диалог, като това показва, че те са наясно, че пикът в цените е достигнат.

В момента е идеалното време за продажба на имот. Продавачите са по-объркани в момента като че ли, а купувачите знаят какво търсят“, категорични са специалистите в бранша.

„Може да се каже, че цените в нашите зимни курорти се конкурират с тези в чужбина“, съобщава брокер на недвижими имоти Виктория Дачева.

Ръст на цените има и в Банско, и в Боровец и Пампорово. В родните ски курорти пазарът е специфичен, но определено има увеличение на цените.

Вижда се сериозно раздвижване в Банско и може да се говори, че е хит на пазара дори и през летните месеци. Основният интерес при ваканционните имоти е насочен към вече обзаведени апартаменти на вторичния пазар.

Банско, разположен в прегръдките на прекрасните Пирински планини, предлага не само красиви пейзажи, но и безброй възможности за инвестиции в недвижими имоти. Това българско ски курортно селище съчетава уникални природни красоти, богата културна история и съвременни удобства, които го превръщат в една от най-предпочитаните дестинации както за туристи, така и за потенциални инвеститори.

Това е само част от причината все повече българи да инвестират в апартаменти, бизнес обекти и всякакъв тип недвижими имоти в Банско.

Банско е известен с планинските си склонове и обилните снежни покриви през зимата, което го прави идеално място за зимни спортове като ски и сноуборд. От друга страна, през летните месеци Пиринските планини предлагат невероятни възможности за планински туризъм, разходки, катерене и много други. Тези уникални природни условия привличат хиляди туристи от цял свят и създават големи възможности за инвестиции в недвижими имоти. Със засиленото търсене по време на пандемията, започнаха да растат и цените в комплексите в Банско.

Ваканционният сегмент расте с по-бърз темп от цените в градовете, споделят брокери.

Интересът към покупки е основно от израелци, българи, както и от хора от различни държави в Западна Европа. В българските ски комплекси могат да се намерят и малки имоти до 50 000 евро. Ако обаче искате да купите нов модерен апартамент, аналогов на жилищата в чуждите курорти, пригответе поне 200 000 евро.

В Банско за обзаведен луксозен тристаен ще платите около 200 000 евро. Цените на къщите минават 300 000 евро. „Най-евтиният имот с възможно най-малка квадратура, който може да намерите в Банско, в момента е 40 000 евро“, обяснява Виктория Дачева. Тя уточнява, че дори старите жилища в района не се препродават евтино.

В същото време недвижимите имоти в Банско предлагат отличен икономически потенциал и висока възвръщаемост на инвестициите. С развиващата се туристическа индустрия и все по-голямото търсене на настаняване през цялата година, собствеността в този регион представлява стабилна и надеждна инвестиция. Пазарът на недвижими имоти в Банско е жизнен и динамичен, като предлага разнообразие от възможности – от уютни апартаменти до луксозни вили. Българи, англичани, израелци, сърби, македонци, румънци, също и доста украинци са сдобили с апартаменти през изминалата година. А цените на имотите в Банско растат и в момента са – от 580 до 1200 евро в зависимост от комплекса и локацията на апартамента.

Междувременно, планинската перла разполага с модерна инфраструктура и всички необходими удобства, които гарантират комфортното пребиваване на местните жители и посетителите. Ресторанти, магазини, спортни съоръжения, спа центрове и други развлекателни заведения са на разположение на гости през цялата година. Множество фестивали и културни събития привличат туристи и извън сезона.

Това прави Банско привлекателен не само за краткосрочни почивки, но и за инвестиции в имоти, които могат да бъдат отдадени под наем или използвани като втори дом.

През 2023 г. се отчита ръст в  търсенето на имоти за покупка с цел инвестиция, както на апартаменти с една или две спални, така и на по-големи къщи в Банско. И повече интерес от инвеститори, които купуват апартаменти или къща с цел отдаване за нощувки. Наемната цена, без значение дали става въпрос за апартамент или къща, зависи от това дали имотът ще се отдаде за кратък период от време, или дългосрочно. В зависимост от удобствата, с които разполага вашият имот, големината му и неговата локация, можете съвсем спокойно да взимате за него наем в порядъка на от 400 до 600-700 лева за дългосрочно наемане. Когато става въпрос за краткосрочен наем, то цената също може да варира от около 100 до 200 лева на нощувка. С две думи, можете да получавате добри доходи ако решите за закупите имот в Банско, който след това да отдавате под наем.

Стратегическата позиция на курорта, близостта му до София и интернационалната му слава на качествен зимен курорт прави инвестицията в имот в региона една печеливша инвестиция в дългосрочен план.

Тази година се наблюдава нормализиране, но пазарът е активен и има търсене и предлагане.

В същото време таксата поддръжка, която масово е задължителна в повечето имоти в ски курортите, яде от цената най-малко по 12 евро на квадрат. Сумата се плаща веднъж в годината. В повечето случаи зависи от квадратурата на апартамента и се изчислява на квадрат. Най-изгодно е, ако успеете да намерите или имот без такса поддръжка, или с по-ниска. В момента средно ще трябва да плащате по 15 евро на квадрат за година. Брокери обясняват, че повечето купувачи нямат против тази такса, защото са наясно, че имотите в затворени и луксозни комплекси вървят с нея. Това обаче гарантира охрана, както и различни удобства, като ежедневно почистване на общите части, наличие на басейн и др. Експертите припомнят, че тази тенденция важи не само за планинските, но и за морските и СПА курорти. „Много рядко ще попаднете на хубав имот без подобна такса“, изтъкват специалистите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене