Лихвите плахо тръгнаха нагоре

Цената на потребителските заеми нарасна с 0,11 на сто

При ипотеките почти няма промяна

Лихвите по кредитите за домакинствата отбелязаха минимален ръст. През август средният размер на лихвите по новите потребителски кредити се увеличава до 8,26%, показват данни на БНБ. А годишният процент на разходите (ГПР), който включва всички такси на банките, нараства с 0,11% спрямо предходния месец до 8,76%.

Това става след като през юли Европейската централна банка вдигна основния си лихвен процент за първи път от 11 години с 0,5%. След това през септември имаше още едно повишение на лихвите на ЕЦБ с 0,75%.

При новите жилищни заеми за домакинствата почти няма промяна в размера на лихвите. През август средният размер на лихвите по новите ипотечни кредити е 2,49%. А заедно с всички такси на банките годишният процент на разходите е 2,76%, което е ръст с 0,05% спрямо предходния месец. Така тенденцията за понижение на лихвите по жилищните кредити вече е прекъсната. Промяната обаче е минимална и реално няма да бъде усетена от гражданите.

Интересът към взимането на заеми от домакинствата е огромен. През август отпуснатите потребителски заеми на граждани са в размер на 731,6 млн. лв., което е с над 30% повече спрямо същия месец на миналата година. Отпуснатите жилищни кредити нарастват с 22% на годишна база до 565,8 млн. лв. Това се дължи на желанието на хората да се преместят в по-голям и хубав дом, както и да вложат парите си в имоти, за да ги предпазят от високата инфлация. За да купят хубав апартамент, на домакинствата често се налага да вземат и кредит, с който да допълнят наличните си пари.

При лихвите по депозитите за домакинствата също има минимално увеличение. През август средната лихва по левовите влогове на граждани нараства с 0,04% до 0,17%, а по тези в евро – с 0,09% до 0,22%. Това се дължи на по-високите лихви, които дават някои малки банки в страната. Лихвите по влоговете в повечето банки продължават да са нулеви.

Банките в еврозоната дават заеми при по-ниски лихви, отколкото тези у нас, но наред с това дават и по-високи лихви по депозитите, показват данни на Европейската централна банка. Средната лихва за еврозоната по потребителските заеми със срок над 5 години е 6,10%, а по жилищните заеми с ипотека и срок над 10 г. е 1,91%. Същевременно лихвите по депозити на граждани със срок до една година са средно 0,27%, а със срок между една и две години са 0,66%. Най-изгодно е да държим парите си в Нидерландия, където лихвите по депозити на граждани са средно 1,59%. След това в класацията са Италия (0,66%) и Франция (0,64%). А най-изгодно е да вземем потребителски заем със срок над 5 г. от Люксембург (лихва от 3,34%), Франция (4,02%) и Белгия (4,38%).

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене