С представление под надслов „Между Трифон Зарезан и св. Валентин“ ще бъде отбелязана 10-годишнината от създаването на специалност „Съвременна хореография“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“

С представление под надслов „Между Трифон Зарезан и св. Валентин“ специалност „Съвременна хореография“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“ ще отбележи своя 10-годишен юбилей. Тържественото събитие ще се състои на 8 февруари от 18:00 часа в зала „УСЕТ“.

В представлението, освен студенти от специалност „Съвременна хореография“, ще танцуват и докторанти от Китай, които вече са със свои танцови школи и с множество авторски постановки, но с интерес следят и участват в развитието и на студентите от специалността. Те ще представят танц на таджикското етническо малцинство, живеещо в Китай, както и хореографии, съчетаващи китайски класически танци, народни и улични танци.

Ще бъдат показани и постановки на преподаватели, както и съвременни версии на пиеси от Шекспир, откъси от мюзикъли, сола и дуети, някои от които реализирани специално за празника, съвместна постановка на студенти от България и Китай.

Учредена в Югозападния университет през 2014 година, специалност „Съвременна хореография“ е насочена е към формиране на знания за общоевропейски и световни съвременни танцови техники и изграждане на умения за собствена авторска хореография. Изучават се дисциплини, свързани с модерни танци, джаз, греъм, контемпоръри, танцов театър, контактна импровизация, техника „Еспирал“, класически танц, характерни танци, спортни танци, брейк, хип-хоп, рокендрол, салса, степ, бели денс, ритмика.
Много от завършилите студенти са се реализирали успешно като хореограф-режисьори, художествени ръководители, учители по танци и танцово изкуство, аниматори и др.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене