САС И ВКС се произнесоха по делото за убийството на Валери Дъбов в Кюстендил

Софийският апелативен съд и Върховният касационен съд се произнесоха по постъпилите протест на прокурора и жалби на подсъдимия и останалите страни срещу присъдата на Окръжен съд – Кюстендил, по делото за убийството на Валери Дъбов и опит за убийство на още две лица. С решенията се изменя квалификацията на престъплението и се отменя присъдата на Окръжен съд – Кюстендил, с което на подсъдимия Алекс Анков Димитров беше наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 19 години.

35-годишният Валери Дъбов беше убит при сбиване между роми и българи пред заведение в Кюстендил. Освен за убийството на Дъбов, Димитров беше обвинен и за опит за убийство на още двама души. Със своите решения САС и ВКС приемат, че Алекс Димитров е действал при условията на неизбежна отбрана по отношение на един от пострадалите, поради което го оправдават изцяло по тази част от обвинението.

По отношение на убития Валери Дъбов, въззивната и касационната инстанция приемат, че подсъдимият е действал при превишаване пределите на неизбежна отбрана. Предвид това, престъплението на подсъдимия е преквалифицирано в умишлен опит да умъртви повече от едно лице, при превишаване пределите на неизбежна отбрана, съобщиха от Окръжния съд в Кюстендил. На подсъдимия е определено наказание „лишаване от свобода“ в размер на 5 години, което е увеличено с 1 година, поради предишно осъждане, и окончателното наказание „лишаване от свобода“ за срок от 6 години, следва да бъде изтърпяно от Алекс Димитров при първоначален строг режим.

Решението на горните инстанции е окончателно.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене