Съдия в конфликт на интереси решава дело за АМ Струма в полза на зелените

Съдията от Върховния административен съд Хайгухи Бодикян, жена на заместник министъра на екологията Николай Сиджимов, назначен от квота на партия „Зелено движение“, издава спорно съдебно решение против Министерството на околната среда и водите, в полза на еколозите, пише „Еко Новини“.

На 12 януари Върховният административен съд излезе с решение, свързано с довършването на АМ Струма през Кресненското дефиле. То е по едно от поредицата от 9 дела, образувани по жалби на екологичното сдружение „За дива природа Балкани“, представлявано от Андрей Ковачев – бивш главен съветник в Министерството на околната среда и водите на Борислав Сандов и Тома Белев.

От над 20 години еколозите всячески се опитват да провалят проекта за магистрала, като всичките техни неправителствени организации лобират за 15 км тунел в Кресненското дефиле, зад който стоят интересите на швейцарска фирма.

Семейните обвързаности на зелените

Съдия-докладчик по въпросното дело е Хайгухи Бодикян. Тя живее на семейни начала с настоящия заместник министър на екологията Николай Сиджимов. Той е на този пост от квотата на партията „Зелено движение“, част от коалицията „Демократична България“. Сиджимов е техният човек в управлението на МОСВ и чрез него те влияят при вземане на решения в областта на екологията.

От няколко месеца съпредседател на партията е Тома Белев. Той е партиен шеф на Сиджимов и от Белев зависи дали при ротацията Сиджимов ще остане заместник министър. Всъщност Сиджимов наследява поста на Белев, като ресорът му е свързан с биоразнообразието и оттам с Оценките за въздействие на околната среда(ОВОС), екологичните оценки и оценките за съвместимост за зоните по Натура. Тоест, няма проект, независимо дали е частен, общински или държавен, върху който Сиджимов да не може да влияе.

Водачите на зелените са обвързани в сложни финансово – семейно – приятелски връзки. Съпругата на Белев Веселина Кавръкова е дългогодишен представител за България на швейцарската частна неправителствена организация „WWF-Световен фонд за дивата природа“. В нея участва и Катерина Раковска, жена на Андрей Ковачев. За WWF работят и бившият екоминистър Борислав Сандов, както и бившият депутат Александър Дунчев.

Почти няма значим инфраструктурен проект, който да не е обжалван от WWF. Пример за това е ОВОС на тунела под Шипка и много други. Същевременно швейцарската неправителствена организация е получател на огромни суми по грантови схеми и обществени поръчки.

Сегашният зам.-министър на околната среда и водите Николай Сиджимов е същият НПО активист като Тома Белев. Той също е роден в Кърджали и приоритет в кариерата му е участие в неправителствени организации. Дори и в момента е член и представляващ няколко НПО, което е тежко нарушение на закона.

Паралелно с това Сиджимов има и политически амбиции. Бил е член на „Демократическата партия“ и заместник-председател на СДС-Сливен. Сега е член на „Зелено движение“, на което председател е Тома Белев.

Връзките между съпрузите Сиджимов-Бодикян, Белев-Кавръкова и Ковачев-Раковска се превръщат в нещо пораждащо обосновани съмнения за съществуването на т.н. „зелен октопод“.

Фактите по делото

Андрей Ковачев подава жалба в Софийския административен съд срещу едно решение на Министерство на околната среда и водите, свързано с вече изградения нов пътен възел Кресна, част от АМ Струма.

Съдиите от АССГ оставят жалбата без разглеждане, защото смятат, че „Сдружение за дива природата Балкани“ не е заинтересовано лице и по никакъв начин актът на МОСВ не засяга интересите на неправителствената организация. Още повече, заради подобни казуси има решение на Конституционния съд от 2020 г.

Ковачев веднага обжалва пред ВАС, защото таксата за НПО е само 10 лв. Делото на случаен принцип е разпределено на съдия-докладчик Хайгухи Бодикян, която е съпруга на зам.-министъра на екологията Сиджимов – близък по лична, неправителствена и партийна линия с Ковачев.

Вместо съдия Бодикян да си даде отвод, както е правила няколко пъти напоследък по дела, свързани с Министерство на околната среда и водите, тя решава да участва точно в това дело.

Съдебното решение, разбира се, е в полза на „Сдружение за дива природа Балкани“ на Андрей Ковачев. Освен това много съмнително е, че решението точно по това дело е качено на сайта на Върховният административен, целейки да се даде медийна публичност, както и се получи.

Политическа интрига

Веднага след като Тома Белев беше избран за съпредседател на „Зелено движение“, партията излезе с декларация, че сваля политическото си доверие от настоящия министър Юлиян Попов. В прессъобщение са изброени 19 точки, по които зелените обвиняват Попов за несвършена работа. Изброените случаи са такива, че за повечето трябват поне едно десетилетие да се решат, а не за 5 месеца, колкото Попов е министър. Още повече, голяма част от тях е трябвало да бъдат решени, докато Сандов и Белев управляваха МОСВ.

Атаката на Тома Белев срещу Попов е очевидно тенденциозна, като зелените непрекъснато го бойкотират. Белев иска да се върне в МОСВ като министър, зам.-министър или да сложи на този пост негов приближен, какъвто е Николай Сиджимов. За тази цел използва всяка възможност за влияние и присъствие в медиите, независимо дали са съдебни решения, или декларация против Десислава Атанасова. Зелените всячески се опитват да вдигнат спадналото си влияние в обществото и политиката, за да овладеят отново Министерството на околната среда и водите и да управляват ресурс от над 3 милиарда евро.

Овладявайки МОСВ, зелените ще решават съдбата на всички инвестиционни проекти, включително частни инвестиции, като разрешават едни (както Белев е правил преди) и спират други.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене