Гореща новина! Фалшиво евро залива Гоце Делчев!

Повече от десетина сигнали на потребители от неврокопско в чиито ръце са попаднали фалшиви евро банктноти са приели компетентните институции само за последната седмица. Тенденцията е от коледните и новогодишните празници но проблемът става хроничен, казват за Топ Преса разследващи. Определено можело да се твърди, че сериозна партида фалшиви еврови банкноти предибно от копюри по 10, 20 и 50 е влязла под някаква форма във водовъртежът на неврокопския бизнес и първите и жертви, вече са на лице. На въпроса на Топ Преса, какво трябда да направи всеки, когано установи, че са му върнали или платили в фаливи пари, от компетентните иниституциии ни дадоха следния съвет:

Необходимо е веднага да уведомите органите на полицията, ако получите неистински и преправени банкноти или монети. Притежаването на неистински банкноти и монети, както и прокарването им в обращение, като знаете, че те са неистински, представлява криминално престъпление, което е наказуемо доста сериозно.

Еврото е все по-разпознаваема средство за плащане в България. Много от сделките за имоти, автомобили и други се плащат в евро. В същото време до влизането на страната ни в еврозоната остава една година. Наред с интересните факти за еврото, има и полезни такива, които трябва да знаем. Едно такова нещо е, че и еврото, като всяка друга валута има много фалшификати.

Европейската централна банка дава съвети как може лесно да разпознаем фалшивите банкноти. Това става в няколко стъпки, наречени- пипни, разгледай, наклони.

Първото, коет отрябва да знаем е, че специални печатни технологии създават специфичните характеристики на пипане на банкнотите.

След това разгледайте банкнотата срещу светлина. Виждат се прозорчето с портрет, водният знак и осигурителната нишка.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене