БАБИНДЕН В ОБЩИНА БАНСКО

Бабинден е един от най-емоционалните и обичани празници в България. Така е и в община Банско.
21 януари беше празничен за много семейства в общината, в чиито домове през 2023 година влезе радостта. През миналата година се родиха 89 бебета, от които 45 момичета и 44 момчета. Най-много от тях – 59, са банскалии, 25 са бебетата в гр. Добринище, 3 в с. Филипово и по едно в с. Места и с. Кремен.

Както традицията повелява, в гр. Добринище бяха спазени обичаите „Поливане“, „Поръсване на бебето“ и „Разчупване на Богородична пита“. В празнична обстановка, за която допринесоха и народните носии на бебета, млади майки и баби, кметът на града Иван Сакарев поздрави празнуващите и подари на всяко бебе сребърна буквичка, с който започва името му.
Тържеството за всички млади майки от общината бе в Банско, където беше организиран празничен обяд и програма и бяха връчени цветя и подаръци от общинската управа.

Към майките с приветствие се обърна Сашка Въчкова – зам.-кмет на община Банско. Личното присъствие на кмета Стойчо Баненски беше възпрепятствано, но с видеопослание той поздрави младите жени в деня, когато се чества най-великото чудо – раждането на новия живот, и се прекланяме пред най-святото за всеки – майката. Кметът благодари на всички медицински специалисти, с чиято помощ се ражда новия живот, и категорично заяви, че няма да пожали сили в работата си за създаване на добри условия за живот на децата, защото те са бъдещето на Банско.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене