Село Бабяк – „малката Швейцария на Родопите“

.

„Малката Швейцария на Родопите“ – това сравнение напълно приляга на село Бабяк в община Белица, заради красивата природа, сред която се намира и добрите условия за живот.

Затова местните хора не желаят да напускат населеното място. Напротив, искат там да си живеят и там да отглеждат потомството си.

„Това е единственото село в България, от което не се изселва нито един човек. Селото ни е много хубаво, направи се инфраструктурата, благодарение на общинския кмет Радослав Ревански. Къде го има това – да живееш между Пирин, Рила и Родопите? Хората избират спокойствието и ни е на късмет, че сме родени в това китно селце. Просто, няма как да го опиша“, сподели за Радио Благоевград Шемедин Бъсков, кмет на село Бабяк.

Но, само с хубава природа, не се живее. Хората в селото са работливи. Живеят си задружно, помагат си един на друг. Преди две години е открит цех за шивачки, в който работят около 15 местни жени. Има и такива, които работят сезонна работа в чужбина, но през есента се завръщат. Кметът има амбиция да развива селски туризъм, но засега къщите за гости са малко. Очаква помощ от държавата.

„Ние кметовете, сме слуги на хората. Това ни е мотото и на общината. Затова са ми гласували отново доверие. Аз съм втори мандат кмет и съм запознат с проблемите на хората. Улиците са добре, малко има да се довършат, но и тях ще оправим. Канализацията ни е по-добра от тази в София. Центърът ни е много хубав, елате да се убедите сами“, покани ни кметът на китното селце.

Над 730 са жителите в село Бабяк, раждат се много деца. В момента детската градина се посещава от около 25 деца, в смесени групи. Но, сградата е стара и недостатъчна, за да побере всички малчугани, които се увеличават през годините. Затова в селото имат нужда от нова забавачка.

„Благодарение на общинския кмет, на сесията на Общинския съвет в Белица, бе одобрено да кандидатстваме по проект за нова детска градина. Има около 10-15 новородени и имаме нужда от нова детска градина. Дано имаме късмет да се случи по-скоро“, допълни г-н Бъсков.

По думите му, по-големите деца учат в местното училище, в което се обучават общо около 100 ученици. В него се обучават и деца от съседните села. Има млади хора, които създават нови семейства, но има и ергени, които все още не са се задомили.

„Вечерно време да видите колко майки с колички има по центъра. Ние сме го кръстили село Бабяк „малката Швейцария на Родопите“. Да дойдете да видите колко е хубаво! Широк и поддържан ни е центърът. Читалището и всичко е разположено на много хубаво място, просто е перфектно. На жителите на село Бабяк пожелавам да са живи и здрави на първо място, хубавото предстои“, коментира още кметът Шемедин Бъсков, кмет на село Бабяк.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене