ЛРС-Гоце Делчев се включи в среднозимното преброяване в Югозапада

Ръководителят на филиала на БДЗП в Гоце Делчев Димитър Попов заедно с представители от ОДБХ- Благоевград и ловния надзирател в ЛРС-Гоце Делчев Илия Божков наблюдаваха в района на поречието на река Места от Хаджидимово до с. Баня, изкуствените водохранилища в района и язовир „Доспат“.

Събраните данни са полезни не само като текуща информация за БДЗП, но и за ловните дружества в региона, на базата на която може да се формира политиката по отстрела на разрешените видове във влажните зони, съобразно законовите срокове.

При наблюдението не са намерени мъртви птици, което е показател че няма поражения заради птичи грип. Били са забелязани големи ята от белочела водна кокошка. Отчетено е и присъствие на белобуза гъска, чиито ареал на пребиваване е в Норвегия и Великобритания, но поради по-студеното време тази зима са долетели и при нас.

„Климатичните фактори налагат променливи тенденции върху видовото присъствие на пернати във влажните зони и тяхното проследяване има не само научна, но и чисто практическа стойност за природозащитните и ловни организации в страната” – сподели ръководителя на поделението на БДЗП в Гоце Делчев Димитър Попов.

В района на поречието на река Струма и прилежащите влажни зони край „Бистраците” и яз. „Логодаж“ наблюденията се извършиха от специалисти на РИОСВ и представители на ЛРС-Благоевград.

Кузман Петров

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене