5000 лв. глоба за несъгласуван ремонт на къща в архитектурния резерват с. Ковачевица

5000 лв. глоба ще трябва да плати собственичка на къща в с. Ковачевица, което е исторически и архитектурен резерват от национално значение. Преди 5 г. тя е закупила имота и по-късно започнала ремонт и достояване на нова сграда. 

В Министерството на културата бил получен сигнал за извършване на незаконно строителство а през ноември 2021 г. двама служители извършили проверка на място. Поискали от собственичката документи за извършеното строителство, но тя представила единствено нотариален акт за собственост върху имота. На място контролните органи видели и установили незаконен строеж в нарушение на Закона за културното наследство.

Новостроящата сграда била на няколко етажа, без инвестиционен проект, одобрен по Закона за устройство на територията, с изграден двускатен покрив, три междуетажни плочи, долепена до съществуваща постройка. Строителството е извършено без да е съгласувано с Министерство на културата по реда на Закона за културното наследство, тъй като се извършвал на територията на групова недвижима културна ценност с. Ковачевица, архитектурен резерват с категория от национално значение. Инвестиционен проект и разрешение за строеж не били представени. Съставен бил акт за установяване на административно нарушение. После е издадено наказателно постановление за 7000 лв. глоба за нарушаване на ЗКН, съгласно който инвестиционните проекти и искания за намеси в защитени територии за опазване на културното наследство се одобряват и строежите се изпълняват по реда на Закона за устройство на територията след съгласуване с Министерството на културата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене