Депутатите избраха Десислава Атанасова и Борислав Безелков за конституционни съдии

Депутатите избраха Десислава Атанасова за съдия в Конституционния съд за срок от 9 години. Тя събра  159 гласа „за“, „против“ бяха 65, нямаше въздържали се.  Тя ще заеме мястото на Гроздан Илиев. Борислав Безелков, номинацията на ПП-ДБ събра 154 гласа „за“ и също беше избран.

Изборът на конституционни съдии беше включен като първа точка в дневния ред по предложение на председателя на парламента Росен Желязков в началото на пленарното заседание.

Остри критики се появиха от страна на опозицията.

За двете места от парламентарната квота има трима претенденти – Десислава Атанасова, която е номинирана от ГЕРБ-СДС, Борислав Белазелков, издигнат от ПП-ДБ и Цвета Рангелова, издигната от “Възраждане”.

 

БТА

 

Кандидати бяха изслушани в ресорната Комисия по конституционни въпроси в четвъртък.

И тримата подчертаха, че ще бъдат независими конституционни съдии, а Цвета Рангелова от “Възраждане” обеща ако бъде избрана, да си даде отвод по делата, инициирани от ПГ на „Възраждане“.

 

БТА
След заседанието председателят на конституционната комисия Надежда Йорданова заяви, че теоретично е възможно гласуването да се проведе още в петък, но това е решение на председателя на Народното събрание и на народните представители в пленарната зала.

Депутатите удължиха работното си време до избора на конституционни съдии и гласуването на законопроекта за БНБ.

 БГНЕС

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене