Кметът на Белица Р. Ревански стана сътрудник в НС по въпроси на икономиката и местното самоуправление

След работата си в Комисията по икономическа политика и иновации младият управник се отдаде на организацията на „Зимен празник – Семково 2024”, планиран за 28 януари

Кметът на община Белица Радослав Ревански бе назначен за нещатен сътрудник на Парламентарната комисия по икономическа политика и иновации. Той ще помага на парламентаристите по въпросите, касаещи икономиката и местното самоуправление.

Председател на комисията е Хамид Хамид от ДПС – Шумен, а неин член е близкият на Ревански негов съпартиец в Движението Йордан Цонев, който влезе в 48-ия парламент от Шумен.

Завчера Ревански взе участие в заседание на комисията, която гласува отчет за осъществяване на процеса на приватизация и следприватизационен контрол за периода 1 януари – 31 декември 2022 г. и побърза да се върне в Белица за ежедневния надзор на струващия над 10 млн. лв. ремонт на пътя от Белица до курорта Семково, който белишкият градоначалник обеща да приключи до 4 месеца.

„Дотогава ще сме напълно готови с пътя до писта „Еделвайс“ – асфалтиран, разширен, отделно от това, когато го правихме, предвидливо положихме и водопровод“, разкри Ревански.

Следващата му спирка в края на работния ден бе в общината, където тече усилена подготовка за планирания на 28 януари „Зимен празник – Семково 2024”. Той ще е свързан с богата концертна програма и игри.

Събитието тази година е съвместен проект на Община Белица и Coliving Semkovo. Това е проект на германеца Матиас Цайтлер, който с група ентусиасти купи западналия хотел „Рила“, за да го превърне в жилища за т.нар. дигитални номади от цял свят, които след април ще живеят тук и ще работят от Семково за компаниите си. За същия ден, 28 януари, Матиас е предвидил обиколка на хотела, за да покаже на любопитните как изглеждат апартаментите вътре. По същество хотелът ще бъде една голяма кооперация, а обитателите му ще притежават дял в нея.

Преди да вземе хотел „Рила“, германецът се опитва да направи същото с къща за гости в Банско, но малко преди номадите да успеят да я купят, страната влезе в режим на локдаун заради Ковид пандемията и сделката не се осъществи. Проваля се и вторият му опит в Банско, когато опита да преустрои сграда от груб строеж – започна войната в Украйна и притеснени от покачващите се цени, строителни компании отказаха да дадат фиксирана цена за завършване на сградата и германецът се отказа.

В хотел „Рила“ номадите ще живеят като в истинска комуна. До момента капаро за апартаменти са дали над 50 души, а идеята е, след като бъдат продадени 125 апартамента, да започне цялата сделка с продавача на хотела.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене