Стара апаратура за хемодиализа застрашава пациентите в болницата в Петрич

Общински съветници настояват да бъде осигурена нова апаратура за отделението по хемодиализа в МБАЛ – Югозападна болница в Петрич. Предложението е на съветниците от ПП СБОР. То идва след информация от пациенти за тревожното състояние на медицинската техника там.

Според сигналите устройствата са изключително стари и несъобразени с нарастващите нужди и стандарти за обслужване на всички пациенти. Към момента в отделението се използват осем работещи апарата, произведени между 2004 и 2008 година, като те не са нови, а рециклирани машини на марката „ГАМБРО“ – седем от модел AK95S и един от модел AK96.

Отделението по хемодиализа в град Петрич е създадено през 1984 г. и преместено в новата сграда на МБАЛ „РОКФЕЛЕР“ през 2000 г. За съжаление, от този момент насам е закупен само един нов апарат от марка „Фрезениус 4008“, който вече е бракуван, докато всички останали са закупувани рециклирани и често дефектират и стават сериозна заплаха за здравословното състояние на пациентите. Тези апарати са животоподдържащи за пациенти с бъбречна недостатъчност.

Последният закупен апарат е през 2018 г. и също е закупен рециклиран, мотивират предложението си съветниците в южния град. Главният проблем, с който се сблъсква отделението, е липсата на надеждни апарати за хемодиализа. Наличните апарати често се повреждат, което затруднява дейността на лекарите и медицинския персонал, ограничавайки възможностите за предоставяне на качествено и своевременно лечение на пациентите.

Обслужващият персонал в отделението по хемодиализа в град Петрич включва двама лекари, пет сестри, два технолога и две санитарки. Този екип обслужва двадесет и седем пациенти, като съществуващите 8 стари апарата са крайно недостатъчни за качественото лечение на всички пациенти. Често се случва сутрин апаратите да не преминат функционалния тест, което изисква рестартирането им. Ако проблемът се повтори, се налага извършването на ремонтни дейности на място, което допълнително забавя лечебния процес и предизвиква стрес у пациентите, вече натоварени от болестта.

Лекарите са принудени да се справят със старите машини, които често се повреждат, без да имат възможност да разчитат на тях. Хемодиализата е един от начините за лечение на напреднала бъбречна недостатъчност и може да помогне да се продължи активния живот въпреки увреждането на бъбреците. Хемодиализа е необходима най-често, когато пациентът има само 10 до 15 процента от бъбречната функция.

 

Съветниците от ПП СБОР предлагат от общинския бюджет да бъдат купени три нови апарата за хемодиализа за отделението по хемодиализа в МБАЛ „ЮГОЗАПАДНА БОЛНИЦА” ООД – Петрич.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене