Авдиковата чешма край село Рибново!

Днес отиваме във високите най-югозападни части на Родопите.

Ридът Дъбраш е истинското царство на чешмите, дивеча, гъбите, билките и безкрайните гори. Сгушено в последните гънки на планината преди тя да се спусне към Гоцеделчевската котловина, се намира село Рибново.

Популярно със своите сватби, селото е населявано от изключително добронамерени хора, които почитат своите традиции и същевременно живеещи с предизвикателствата на настоящето. Възпитанието, красивия родопски говор и невероятната природа създадоха у мен една много силна сантиментална връзка към това място.

 

 

Искам да ви разкажа за Авдикова чешма. Превърнал съм хобито си в работа и работата ми е моето хоби. Благодарение на това съм посетил наистина много места в наистина много части на България. Следствие на това, респективно се е вдигнал и моя естетически праг за гледки и панорами. Тази чешма обаче, е място, което ме оставя без дъх, без думи.

Чешмата е построена миналата година от дългогодишния учител по история и бивш директор на местното училище – Джемал Авдиков . В неговия имот, до чешмата се намира и беседка за отдих и пикник.

От тук може да видите красивия връх Митровица, на чието било е локализирано тракийско светилище. Виждате Пирин с върховете Джано и Орелек, виждате Неврокопското поле по течението на река Места, виждате и планинските върхове в Гърция.

Не мога да ви разкажа повече, защото понякога думите стигат само за едва доловим щрих на това, което сетивата виждат и душата усеща. Нека е видено на строителите и дарителите и повече хора да се наслаждават на божествените гледки от тук и да усещат вкусът на чистата и студена вода.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене