Евродепутатът от Пиринско А. Адемов пренаписа „Аз съм българче“ на „Аз съм европейче и силен родител 1 ме е родил…“

С европародийното стихотворение бившият учител по български език в гърменското с. Долно Дряново реагира на предложението на „Свободна Европа“ стиховете на Вазов да отпаднат от учебната програма, защото пречели на интеграцията на имигрантите

Евродепутатът от Пиринско Асим Адемов пренаписа най-българското стихотворение „Аз съм българче“ на Иван Вазов в духа на евроценностите, които от години трупат негативи сред населението на страната ни:
“Аз съм европейче и силен
родител 1 ме е родил…”
С тази европародия Адемов реагира на най-актуалната в момента тема, която буни духовете в социалните мрежи и е причина това стихотворение на Вазов в момента да е най-разпространяваното във Фейсбук – със или без обяснения. Вълната се породи след материал преди няколко дни в българската секция на „Свободна Европа“, претендиращ за задълбочен анализ на мерките, които са необходими, за да се интегрират имигрантите в България. Една от тях, според медията, е промяна на българската образователна система, така че тя да е не само за „етническите българи“, но и за имигрантите, идващи у нас. И, според анализа, стихотворението „Аз съм българче“ пречи за интеграцията на децата на имигрантите у нас.
„Ако не беше толкова сериозна темата, бих предложил, на шега, разбира се, да променим стихотворението и то да звучи примерно така:
“Аз съм европейче и силен
родител 1 ме е родил…”

Но дотук с шегите. Интеграцията на имигрантите не може да стане чрез дезинтеграцията на националните ни традиции, ценности, културни, литературни и др. особености. Ако имигрантите (които имат законно основание да останат в страната ни), искат да се интегрират в българското общество, ще е добре да приемат за нормално да уважават тези неща. Ако не са в състояние да го правят, значи не желаят да се интегрират, което ще е голям проблем!
И рецитирането на “Аз съм българче” в българското училище няма да промени тяхната идентичност, а ще е израз на уважение към страната, която е разтворила сърцето и портите си за тях.
Аз като евродепутат от ГЕРБ членувам в най-голямата политическа група в ЕП, а именно групата на ЕНП (християндемократи!). И по логиката на “Свободна Европа” тази група е скроена само по мярата на християните и трябва тогава и ЕНП да се промени.
Но на мен това като мюсюлманин не ми пречи, нито на колегите им пречи моето вероизповедание. Ние просто взаимно се уважаваме и съжителстваме заедно в групата ни, и имаме общи цели и интереси. Както междувпрочем го правим и в нашата партия ГЕРБ, която преобладаващо има членове християни, но има и все повече мюсюлмани.
Така че „Свободна Европа“ ще я изградим не с промени, с които да удовлетворим желанията на една част от обществото ни за сметка на друга част, а с изграждането на дух на взаимно уважение и разбиране!
Това е моето мнение, по-малко като евродепутат, повече като един скромен, но горд български учител“, обясни позицията си Адемов, който преди влизането си в ЕП десетилетия работи като учител по български език и литература в ОУ „Христо Ботев“ в с. Долно Дряново, община Гърмен, на което става и директор.
Заради масовото недоволство от предложението любимото на поколения българи стихотворение да бъде свалено от учебната програма, се наложи вчера МОН да излезе със специално изявление, според което „Не е обсъждана промяна в изучаването на стихотворението „Аз съм българче“ от Иван Вазов“. От МОН напомнят, че стихотворението се изучава още в първи клас, като учениците дори трябва да могат да рецитират творбата. „Внушенията, че са възможни изменения заради чужди граждани, са лишени от смисъл, тъй като в България от години има ученици с друго гражданство, които се обучават в българската образователна система. За тях важат същите правила и в този смисъл те трябва и се научават да рецитират „Аз съм българче“ още в първи клас. Опитът показва, че това не представлява трудност за децата“, заявяват от образователното министерство.
ВАНЯ СИМЕОНОВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене