САС потвърди 4 години затвор за Цветан Цветанов

ЦветановИ на втора инстанция бившият вътрешен министър Цветан Цветанов беше признат за виновен и осъден на четири години затвор. В това дело председателят на ПГ на ГЕРБ отговаря за възпрепятстване на правосъдието. Софийският апелативен съд потвърждава изцяло мотивите на градския съд. В края на май м.г. първата съдебна инстанция определи Цветанов за виновен за това, че е осуетил разследването срещу бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров.

Преди малко повече от осем месеца, след като бившият силов министър беше оневинен по едно от делата си на първа инстанция, той получи и първата си осъдителна присъда. И то изненадващо висока – на фона на поисканите от прокуратурата три години условно, СГС реши Цветанов да лежи четири години в затворническо общежитие от открит тип. След произнасянето на присъдата тогава съдия Тони Гетов посочи част от мотивите за решението си, като например текст от закона, според който вътрешният министър по подразбиране трябвало да разпореди прилагането на СРС-та, разрешени преди това от Окръжен съд. Гетов подчерта и факта, че в периода, когато Цветанов е бил министър, е отказал само шест пъти искане за прилагане на СРС-та. Шест отказа „Не!!!“ в разследване срещу едно лице, на фона на хиляди разрешени по това време от МВР подслушвания.

В мотивите на градския съд се посочваше още, че „очакванията на обществото са били, че вътрешният министър ще гарантира върховенството на закона, а вместо това действията на Цветанов представляват висока степен на обществена опасност“.

С решението си днес Апелативният съд определя действията на бившия вътрешен министър като демонстрация на „всесилност“ и „всепозволеност“.

„Деецът е проявил престъпна упоритост с пълното съзнание за последиците от своето поведение, демонстрирайки всесилност и всепозволеност, прекрачвайки границите на закона и на морала, в крещящо противоречие със собствените, установени от закона задължения.“

Несъобразяването на Цветанов с разрешените от окръжния съд специални разузнавателни средства е засегнато в мотивите на САС така: „той си присвоява чужди компетенции и еднолично потъпква закона. Обществената опасност е също висока – за разлика от публичните изявления, тук деецът е действал скрито от обществото с висока степен на засягане на законоустановения порядък“.

Апелативните магистрати твърдят още, че Цветанов е осъзнавал деянието си тъй като разполага с „правни познания, достъпни за всеки вменяем български гражданин“.

Решението на втората инстанция подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене