34 са осиновените деца от област Смолян през 2023 г.

През изминалата 2023 г. осиновените деца от област Смолян са 34. От тях 28 са осиновени от български кандидат-осиновители и 6 са осиновени международно. Това каза Петя Пампорова – директор на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ – Смолян.

Тя поясни, че обикновено българските кандидат осиновителски семейства държат на много малки деца във възраст от 0 до 3 години и по възможност да не са от ромски произход. „Семействата от чужбина, които осиновяват деца, нямат претенции нито за етноса на детето, нито за това дали ще е в по-висока възраст. Те осиновяват и биологични двойки и тройки, тоест братя и сестри, които са за осиновяване и нямат претенции относно това на колко години са децата. При нас в България много рядко се осиновяват две деца едновременно и това се случва само ако децата с в много малка възраст“, уточни Пампорова.

След осиновяването на едно дете следва двегодишен период на наблюдение – как е адаптацията в осиновителското семейство. Правят се доклади и получаваме обратна връзка. Някои от осиновителските семейства ни изпращат и снимки на децата. Получаваме доклади и за осиновените деца в чужбина за това как върви живота им в новото семейство.

Пампорова отбеляза, че в Смолянската болница не се изоставят деца. „Много рядко се случва да има изоставено дете в отделението за новородени. Една голяма част от приемните семейства в областта отглеждат бебета. Те ги вземат на ниво родилен дом, но те идват от родилни домове от София, Бургас, Сливен, Старя Загора“, каза още Пампорова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене