МБАЛ БЛАГОЕВГРАД -ОСЕМ ГОДИНИ УПРАВЛЕНИЕ – ОСЕМ ГОДИНИ РАЗРУХА

Катастрофални последици от управлението на МБАЛ „Благоевград“ АД през последните години. През последните години МБАЛ „Благоевград“ АД от добре функционираща болница, включваща всички структури и отделения, задължителни за една областна болница, стояща добре на пазара на здравни услуги, конкурентно способна и явяваща се център за решаване на здравни проблеми в цяла Югозападна България, се превърна в едва кретащо лечебно учреждение със затихващи функции, бягащи пациенти и здравен персонал.

Основна причина за колапса на най-голямата болница на Югозапада са действията, по-точно пълното бездействие, на управляващите институции. Има много примери в потвърждаване на гореказаното. А именно:

Преди години МБАЛ „Благоевград“ АД беше основният център за следдипломна квалификация и специализация на млади кадри за цяла Югозападна България. Болницата беше без акредитация като база за специализация една година и половина. Липсата на акредитация води до отлив на желаещи млади лекари за специализация в болницата, като в същото време ги насочва към съседната частна болница, която е акредитирана. Буди недоволството на лекари, които вече специализират, поради загубата на една година и половина от положения им срок за специализация, голяма част от които се замислят за смяна на базата.

Възможно това е една от причините, заедно с изключително ниският авторитет на болницата и мизерното заплащане, през последните години да няма новопостъпили млади лекари в болницата.

Липса на желание за подобряване на битовите условия в отделенията и външния вид на сградите. Често и така оскъдните ремонти се претупват набързо и не отговарят на стандартите за съвременно лечебно учреждение:

  • Неотдавна извършеният ремонт на ортопедично отделение: витаят съмнения около ремонта, че същият е извършен от фирми, близки до член на администрацията на болницата. Ремонта е козметичен и няма голям ефект в подобряване на битовите условия е превръщането на отделението в съвременно европейско.

  • Операционната на същото отделение, която се нуждае от радикално преустройство, след извършения ремонт продължава да бъде неотговаряща на съвременните стандарти. Пациентите се преместват от операционната в отделението по стръмна релсова естакада с риск от падане.

  • Закупеният за нуждите на същата операционна подвижен рентгенов апарат е по цени, далеч надхвърлящи реалната му цена и все още не е сертифициран по неясни причини.

  1. Външният вид на болницата е ужасяващ: разрушен двор, сгради като след бомбардировка. Мижаво осветление през нощта, до липсващо на места. Глутници кучета, които обикалят цялата територия необезпокоявани и създаващи риск за здравето на посетителите, пациенти и персонал. Една от възможните причини болницата да бъде в такъв вид, е целта да се отблъснат пациентите и да се насочат към по-уютната съседна частна болница.

  2. Рентгеново отделение: „умишлено“ забавена обществена поръчка за ремонт на скенера и насочване на всички пациенти към частната болница, съответно трансфер на сериозни финанси от МБАЛ „Благоевград“ АД към тази болница.

  3. Акушеро-гинекологично отделение: През последните години същото е разтърсвано от скандали и съдебни искове заради починали родилки, счупен крак на новородено /води дело с иск срещу болницата за над 200 000 лв. по този казус/. Спасени родилки благодарение намесата на други лечебни заведения, след лечение в АГО на МБАЛ „Благоевград“ АД.

  4. На възлови места по територията на болницата са разположени вендинг машини без провеждане на обществена поръчка, собственост на фирма „БРЕЙКТАЙМ“ АД за която лобира не кой да е ами пишман политикът и общественик Калоян Ханджийски.

  5. Незапочнал ремонт на центъра по трансфузионна хематология с финансиране от МЗ. Въпреки че парите отдавна са преведени, пълна бъркотия с обществената поръчка.

  6. Активно събиране на скици и нотариални актове на съществуващия сграден фонд. ЦЕЛ??? Вероятна бъдеща продажба на апетитни имоти в топ центъра на Благоевград.

  7. Партийно кадруване с цел назначаване на партийни кадри на ръководни длъжности без необходимата квалификация.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене