Защитено по проект: електробуси, зарядни станции, план за организация на движението в Петрич

Община Петрич в партньорство с община Сандански и община Ботевград получи одобрение на проекта „Изпълнение на интегрирани мерки за устойчива градска мобилност на територията на Петрич, Сандански и Ботевград”, подаден по процедура „Екологосъобразна мобилност“ на Националния план за възстановяване и устойчивост.
Средства получават общините, кандидатствали в партньорство с други общини и с оператори на обществена услуга за превоз на пътници. Това стана известно след като приключи оценката на подадените предложения по процедурата.

За община Петрич, по линия на защитения проект, предстои да бъдат закупени три нулево емисионни електрически автобуса (за натоварени междуселищни линии), да се изградят три нови зарядни станции за тях, както и да се изготви генерален план за организация на движението.
„Стремим се да използваме на всяко възможно ниво механизмите за привличане на ресурс, който ще допринесе за следващата нова стъпка в развитието и модернизирането на нашата община. Доказваме и с този проект, че можем да работим в партньорство, което е стратегически важно, имайки предвид че тази е перспективата.

По въпроса вече сме дали гласност като готовност, визирам и заложеното в Плана за интегрирано развитие на община Петрич“, коментира кметът Димитър Бръчков.
Проект „Изпълнение на интегрирани мерки за устойчива градска мобилност на територията на Петрич, Сандански и Ботевград” има за цел интегриране на нулевоемисионни превозни средства на обществения транспорт в транспортната система и изпълнение на съпътстващи интегрирани мерки за осигуряване на зарядни станции за превозните средства на обществения транспорт. Именно в тази посока са предвидените дейности от общините, които са партньори по проекта.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене