В Хаджидимово плащат такса смет в диапазона 9,5-22 промила, бизнесът ударен с 60 лв. на контейнер

С нови, по-високи такси за битови отпадъци стартира годината за жителите на община Хаджидимово. По предложение на кмета Людмил Терзиев ОбС ги гласува по населени места, които са в широк диапазон от 9,5 до 22 промила, в зависимост от разходите за събиране и транспортиране на битови отпадъци, до съоръжения и инсталации, за третирането им и за поддръжка на чистотата в съответното населено място.

Най-ниска е таксата за Хаджидимово, с. Копривлен, с. Абланица и с. Блатска, където хората ще плащат 9,5‰ върху данъчна оценка на имота си. От тях 3 промила са за събирането на боклука, 4,5 промила – за третирането му в инсталациите, и 2 промила – за метенето на улиците.

В с. Садово и с. Ново Лески таксата за смет ще е 15 промила, 7 от които са предвидени за третирането на отпадъците.

За жилищните имоти в селата Илинден, Лъки, Парил, Гайтаниново и с. Нова Ловча таксата ще е сред най-високите – 20 промила. Тук се забелязва и най-голямата диспропорция в разпределението й – за събиране на битовите отпадъци са предвидени 8 промила, за обработката им – рекордните 11 промила, а за поддържане на чистотата – едва 1%.

Най-сериозна по размер е таксата в с. Тешово, където всеки собственик на имот ще плаща 22 промила върху данъчната оценка на жилището си. Тук цената се вдига от заложените 9 промила за транспорт на сметта до инсталациите и 11 промила за преработката им.

За с. Петрелик определената такса е в размер на 18,0‰, а за с. Теплен и с. Беслен – само 13,0‰ върху данъчната оценка на имота.

Повече ще плаща и бизнесът в общината. Размерът промили за такса битови отпадъци за 2024 г. за имотите на фирмите става 10,5‰, от които само 1 промил ще се отделя за хигиенизиране на териториите за обществено ползване в населените места.

За нежилищни имоти на предприятия, търговски дружества, кооперации, включително и фирми на еднолични търговци, подали декларации по чл. 67 от ЗМДТ, за определяне размера на таксата според количеството на битовите отпадъци, за еднократно извозване те ще плащат по 16 лв. на кофа тип  „Мева” /0,120 куб.м/, и 60 лв. за опразването на контейнер тип „Бобър”, който е с обем 1,1 куб.м.  Отделно от това, фирмите ще плащат таксата за поддържане чистотата на територията на населеното място и таксата за депо, която се определя пропорционално върху по-високата между отчетната стойност и данъчната оценка на имота.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене