Сурва е! Цяла нощ звън на чанове , маскирани огласяха Радомирско

Сурва е! В нощта на 13 срещу 14 януари маскирани гониха злото и благославяха за добруване, за здраве в Радомирско. Пазникът продължава през цялата нощ и на следващия ден. Вълшебна беше тази нощ в радомирско.Стотици посрещнаха Сурва с песни, народни хора, лумнали огньове и пожелания за здраве и плодородие през цялата година. Кметът Кирил Стоев и заместник-кметът Станислава Генадиева посетиха Първи борчески квартал, селата Копаница, Долна Диканя, Дрен, Стефаново и Друган. Кметът Стоев пожела на всички сурвакари традицията да се предава от стари на млади и от родители на деца, за да остане жива и да пребъде.

В първи борчески квартал традицията беше възобновена за пръв път, след много години. Организаторите бяха подготвили и курбан за здраве.

Огънят в с. Копаница лумна в 18ч., а звънците на сурвакарите озвучиха околността. Гости на празника бяха общински съветници, областният управител на Перник Людмил Веселинов, заместник областният управител Владимир Русев, представители на фондация „Америка за България“, фондация „Култура“, заместник областният управител на Видин, областните управители на Кюстендил и Пазарджик и заместник министърът на културата Амелия Гешева, представители на Регионалният център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа на ЮНЕСКО.

Впечатляващо беше пресъздаден обичаят „Сватба“ в с. Долна Диканя, където по инициатива на кметът и местни жители е възобновена традицията и сурвакарската група.

С. Дрен домакинства на среща със селата Долни Раковец и с. Друган.

В с. Стефаново огънят лумна минути преди да премерят екът на звънците си със с. Прибой.

В Друган празникът бе открит с пъстра фолклорна програма, за да посрещне сурвакарите с впечатляващи звънци и факли в ръце.

Духът на Сурва завладя Радомирско и напомни за поредна година на хората, че когато са заедно и са сплотени, злото неминуемо стои надалеч, за да пребъде доброто.

Сурвакарските празници продължават и на 14 януари в неделя, когато групите ще обиколят всяка къща в населените места, а на 20 януари в събота предстои общинският маскараден празник „Тайнството на Сурва“.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене