С ритуал по полагане на цветя благоевградската общественост почете паметта на Пейо Яворов и Мара Бунева

Днес Благоевград отбеляза 146 години от раждането на българския поет и революционер Пейо Яворов и 96 години от смъртта на Мара Бунева, член на Вътрешната македонска революционна организация.

В знак на почит и признателност пред бюст-паметниците в Градската градина цветя положиха г-жа Боряна Шалявска, заместник-кмет по образование, бизнес развитие, социална политика и здравеопазване в Община Благоевград, представители на Областна администрация, Югозападен университет „Неофит Рилски“, Регионален исторически музей – Благоевград, Регионална библиотека – Благоевград, ученици и учители от Девето основно училище „Пейо Яворов“, общественици и граждани.

Пред паметника на Пейо Яворов възпитаници на IX ОУ, чиито патрон е поетът, припомниха за живота и делото му. „Поетът, който търси спасение от вечната драма на свръхземните въпроси и търсещ жадуваната хармония на духа, успява да открие своята мисия, на която да се посвети докрай. Тя ще изпълни живота му със смисъл и ще хармонизира битието му – ПОЕЗИЯТА. Понякога мистична, но винаги изящна“, с тези думи учениците описаха Яворов и неговото творчество.

С рецитал на стихотворението „Две хубави очи“ ученикът Атанас Стоянов от 2 „а“ клас поздрави присъстващите в Градската градина на Благоевград.

За живота на Мара Бунева разказа д-р Елена Чалгънова, уредник в Регионален Исторически музей – Благоевград. Мара Бунева е български революционер и член на Вътрешната македонска революционна организация. Тя е известна и като „боец за свобода“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене