Художникът Пламен Капитански: На „Преподобна Стойна“ ми се случи енергиен спектакъл

Само преди ден стана ясно, че са отпуснати средства за ремонт на пътя Катунци-Златолист, новина, която се чакаше години наред, както от местните, така и от туристите. Осигурени са малко над 4 млн. лева. Инвестиционният проект предвижда основен и комплексен ремонт на пътния участък с дължина 6,8 км., по който се стига до храма „Свети Георги“ в село Златолист, където е живяла Преподобна Стойна – едно от най-посещаваните места в Югозапада.

Поклонническият туризъм е един от най-развитите в България. Страната ни е известна с лечители и пророци, които се почитат от хората като ненадминати церители и първокласни закрилници. Безспорно, феноменалните способности на много от тях са били доказвани неведнъж и признавани дори от световни учени и заклети скептици. Една от почитаните неканонизирани светици е именно Преподобна Стойна.

През тази година от печат излезе и книгата „Чудесата на Стойна Преподобна – стари и нови свидетелства“. Първата част от книжката e с автори Румен Леонидов, Валентина Измерлиева и Петко Иванов, а във втората участие имат художникът Пламен Капитански, Стоилка Димитрова и администраторите на страницата „Преподобна Стойна“ в социалната мрежа – всеки един от тях, свързан със светицата по някакъв начин.

Как и защо през 1999 година художникът Пламен Капитански се озовава в Златолист и изрисува стенописа на „Св. Георги“ над вратата в храма, чуйте в интервюто на Елеонора Тахова с твореца, който е и един от авторите на новата книга за неканонизираната светица.

Видео от мястото можете да видите ТУК

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене