Почина известната неврокопчанка Карамфила Гюрова

На достолепната възраст 93 години почина известната невркопчанка Карамфила Гюрова.

Карамфила Гюрова е родена в гр. Гоце Делчев на 27 септември 1930 година в семейството на Иванка и Георги Бутракови. Средното си образование получава в гр. Гоце Делчев.
Тя е будно, ученолюбиво момиче и реализира голямата си мечта да завърши висше образование. Така през 1949 година е приета да следва в Селскостопанската академия в София, Зоотехнически факултет, специалност зооинженер.
Създава семейство с полковник Атанас Гюров и отглеждат двама сина, Стойко и Георги.
След завършване на висшето си образование работи като преподавател в гоцеделчевската гимназия „Яне Сандански” в продължение на 14 години. Там изявява своя организационен талант и е избрана за секретар на Отечествения фронт в Общината, а по-късно и за председател. С това настъпва нов етап в нейния живот. Оказва се, че политическия живот е продължение на образоването на човек.

Познаваме я като широко скроен човек, високо интелигентна и знаеща, с организационни качества и опит, обичаща да общуваща с хората, да дава всичко от себе си, да помага.
Като секретар и председател пред нея стоят много казуси за решаване. Един от най-важните е в областта на семейната духовност и ценности – култура, обучение, израстване и повишаване културното, и духовно ниво на жените в семейството и обществото, грижи за дома и околната среда, честване на национални празници, ритуали и др.
Със своята висока култура и знания, тя бързо се ориентира и в кратко време постига високи успехи.

Отделя много време да чуе това, което казват хората, като обхожда целия район, за да се срещне с тях. Във всяко селище изгражда комисии от жени – активистки за изпълнение на поети задачи. Чрез общуването с хората и успехите, които постига, бързо спечелва доверието им. Тя е уважавана и обичана от всички.
Ще останат в паметта на хората възродените местни обичаи – Сирница, Трифон Зарезан, Бабин ден, Ден на родилната помощ, Еньов ден и много събори, надпявания, местни обреди и празници, движението за образцови домове и улици, с което нашия град става Национален първенец като Образцов град.

Незабравими ще останат срещите с актива на жените от национално ниво и сродни градове в страната и чужбина, организирани за обмяна на опит по казуса „Семейни ценности“.
По нейно време с личен принос се открива школа за обучение на млади момичета от региона за повишаване знанията им в областта на семейните ценности и култура.
За Карамфила Гюрова може да се говори много. Тя е уважавана от гражданите в региона и в национално ниво. Високо ценена като неумолим радетел в името на обществото за по-добър живот.
Получила е много награди – от ЦС на ОФ, Движението на българските жени в София и други отличия.

Благодарим ти, Карамфила за неуморимия ти труд.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене