Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов: До 10 дни започва изграждането на Регионалната система за управление на отпадъците

До 10 дни се очаква да стартират дейностите по изграждане на Регионалната система за управление на отпадъците. Това заяви на пресконференция кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов. Той е категоричен, че криза с боклука няма. Д-р Камбитов поясни, че обектът трябва да бъде завършен до края на м. септември 2018 г. „На сесия на Общински съвет бе взето решение за финансиране на сепариращата и на анаеробната система. Те възлизат около 60 млн. лева, а Община Благоевград участва с около 2 млн. лева. Останалите пари вероятно ще  бъдат от отчисления. Благоевград ще има едно от най-модерните депа в България“, коментира кметът Камбитов.

До края на седмицата се очаква ПУДООС да потвърди сумата, която те ще финансират по дейности.  От общо 23 млн. лева, ПУДООС финансира близо 17,5 млн. лева. „Остатъкът ще поискаме от Министерство на финансите. Ако до края на седмицата имаме решение от ПУДООС, се надяваме следващата седмица Министерски съвет да вземе решение“, коментира още д-р Камбитов. Срокът за изграждане на депото е 8 м.. Кметът поясни, че в момента се търси оптималния вариант за възможно най-бързо протичане на строителните дейности.

Поради закриване на старото депо, община Благоевград в момента извозва отпадъците към Сандански.  Кметът Камбитов поясни, че за депониране на отпадъците в Сандански, Благоевград не плаща по-висока такса от община Сандански, тъй като депото е изградено с европейски средства. Кметът поясни, че има осигурена претоварна площадка, с цел да бъдат осигурени средства.

За тази година е предвидено и изграждане на площадка за приемане на ел.уреди. Тя ще бъде ситуирана в района на ж.п. гарата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене