Асим Имамов от Абланица: Все повече деца предпочитат планината пред компютрите

main_b

Учителят планинар от село Абланица Асим Имамов

Успешно завърши поредният поход, организиран от председателя на ученическия клуб „Млад турист“ в хаджидимовското село Абланица – Асим Имамов.

Повече от 60 ученици от училищата в Абланица, Вълкосел и Слащен се включиха в приказния зимен поход през изминалатаседмица.

И още неотзвучали споменът и емоциите, малките планинари вече питат кога ще е следващият поход и какъв маршрут им е подготвил любимият им учител Имамов.

„Последният ни поход беше наистина впечатляващ, защото в него се включиха и родители на наши ученици. Най-малкият турист бе Едвин Ханьов – на 6 години, който заедно с майка си направи прехода от 30 километра редом с цялата група по маршрута Попови ливади – хижа „Славянка“ – с. Парил“, сподели Асим Имамов.

Той допълни, че е изключително доволен, че в планинските здравословни преживявания вече се включват и родители, което за него е положителен знак, че хората започват да отдават голямо значение на здравословния начин на живот.

„Уморително, но красиво“, бе мнението на малчуганите, които за първи път участваха в походите на учителя от село Абланица, който от години покорява планински върхове и организира ученически излети сред природата.

Една чудна легенда, свързана с последния поход, разказа ученичката Шерихан Зонгова:

„Някога планината носила името Алиботуш и според легендата то било дадено от местните хора след уникално мъжество, проявено от народния закрилник Али страшника. През турското робство тук живеел смел и силен войвода, който защитавал хората и бил неуловим. Най-после, с хитрост, турците хванали народния закрилник Али Страшника. Селим паша бил поразен от достойното държане на храбрия войвода и рекъл: „Нямам власт, за да те пусна, но ако стигнеш върха с тези ботуши – бъди свободен!“.

Пред Али поставили чифт ботуши и ги напълнили с вряла смола. Само миг се поколебал войводата. Бързо пъхнал краката си в смолата и тръгнал – не вървял, а тичал с огромни скокове, сякаш летял като птица. Стигнал върха и … издъхнал. Оттогава седловината с ливадата, където Али Страшника обул ботушите, народът нарекъл Парила, а планината- Алиботуш“.

Вече тече подготовката за следващата поредна среща с планината, която ще бъде на 13-и декември. Тогава Асим Имамов ще поведе учениците до телевизионната кула на връх „Ореляк”.

„Както за децата, така и за техните родители ще бъде интересно, ще се опитаме да разгледаме и самото телевизионно съоръжение. Първите желаещи са вече записани, така че нашата планинска приказка продължава“, заяви още педагогът от село Абланица.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене