286 жители на община Смолян са ползвали услуги по проекта „Грижа в дома“ през 2023 г.

Проектът на община Смолян „Грижа в дома“ се изпълнява по Програма за развитие на човешките ресурси и е една от социалните услуги, които предоставяме на нуждаещи се. Това каза на пресконференция секретарят на Община Смолян, Момчил Николов. По проекта за помощ в домашна среда са включени 300 души, в асистентска подкрепа са 129 и проект „Грижа в дома“, обхваща потребители, излизащи от обхвата на другите двете програми. „Хората по проекта получават интегрирана здравно-социална услуга в домашна среда, доставка на хранителни продукти, медикаменти, заплащане на битови сметки, проектът включва и обучение и супервизии и здравни консултации“, поясни Николов.

Ръководителят на проекта, Роза Любомирова заяви, че за реализацията му работят в тясна връзка с кметовете и кметските наместници по населени места, тъй като те най-добре познават хората от местните общности. „Услугата по проекта „Грижа в дома“ стартира на 10 април 2023 г. и е до 10 април 2024 г. След това ще има кратко удължаване на проекта от 3 месеца и след това Общински съвет по предложение на кмета на общината трябва да вземе решение дали тази услуга ще се развива по-нататък като държавно делегирана дейност или местна дейност“, обясни Любомирова.

Тя отбеляза, че целта на проекта е да се осигури подкрепа в домашна среда за нуждаещите се, които са хора с увреждания, възрастни, които са зависими от грижа, самотно живеещи, които са почти 1/3 от потребителите. „Този проект надгражда други предишни социални проекти със сродни дейности и по него се предоставят здравно-социални услуги в домашна среда, включително ако има и пандемична ситуация в периода на извършването на дейностите. Стойността на проекта е 1 234 399,26 лв. Максималната стойност за предоставяне на услугата за едно лице е 5041 лв. за 12 месеца. От интегрираните здравно-социални услуги могат да се възползват възрастни с увреждания, с решения на ТЕЛК или с епикризи, лица които са имали хирургична интервенция или имат нужда от краткосрочна грижа, самотно живеещи, кандидати, които не ползват други социални услуги на територията на общината“, разясни ръководителят на проекта.

Дейностите, които се предоставят по нега са почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги по домовете и психологическа подкрепа, както и медицински услуги. Извършва се и доставка на храна, хранителни продукти от първа необходимост, както и извършване на административни услуги, които са със средства на потребителите – те си заплащат стойността на покупките и затова има назначени лица, които ги обслужват.

„Това е една услуга, която стартира по време на пандемията, но се оказа много търсена, желана и необходима за хора и в града , и в селата и се предлага в пет населени места“, подчерта Любомирова.

Екипът по проекта включва домашни помощници, работници за доставка на храни и лекарства и административни услуги, две медицински сестри, психолог и рехабилитатор. Здравните услуги се предоставят в зависимост от нуждите на потребителите, по график. Домашните помощници обслужват различен брой потребители.

Любомирова обобщи, че до 31 декември 2023 г., общият брой на хората, ползвали услугата е 286 човека. Към 31 декември, те вече са 250, като от април до декември са отпаднали 36 човека – починали или напуснали населеното място. По проекта са обхванати 22 населени места.

„От началото на годината е извършен допълнителен подбор и оценка на потребителите домашни помощници, тъй като имаше свободен финансов ресурс. Така стават общо 330 потребители – от тях 258 ползват здравно-социални услуги, 72-ма човека ползват доставка на храни и лекарства и домашните помощници ще се увеличат с 31 човека. Обхватът на услугата също се увеличава с две населени места – Сивино и Еленска и става общо в 24 населени места“, уточни Любомирова.

Секретарят на общината, Момчил Николов заяви, че след приключването на проекта, със сигурност ще поискат, той да стане държавно делегирана дейност. „Тази услуга обхваща хора, които излизат от обхвата на хора за лична помощ и асистентска подкрепа. Когато бъде изяснено как точно тези хора се вписват в социалните услуги, ще подадем искане до Агенция „Социално подпомагане““, каза още Николов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене