Кюстендил с нова програма за бездомните кучета

На територията на община Кюстендил вече действа новоприета програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета, предаде репортер на „Фокус“. Тя е със срок на действие до 2027 година. Документът е съгласно Закона за зашита на животните.

В разработената програма се посочва, че на територията на община Кюстендил живеят между 800 и 1000 бездомни кучета. Съсредоточени са предимно в крайните квартали на града, като отделни популации се наблюдават в централната част и в жилищните квартали с високо строителство. В почти всяко малко населено място на общината също има ограничени малки популации от четириногите.

В документа се посочва, че популацията на бездомните кучета в Кюстендил не намалява с желаните темпове. Основната причина продължава да се корени в безотговорното отношение на собствениците на домашни кучета, допускащи безконтролното им размножаване, последващото изхвърляне на улицата на малките кучета. Установено е и докарване на кучета от други населени места извън пределите на община Кюстендил.

Данните сочат, че в действащия приют за кучета, през 2023 година, са обработени повече от 177 кучета, а осиновените четириноги са над 16. Последните са намерили нов дом в България, Англия и Германия.

Сред разписаните мерки, целящи намаляване популацията на бездомните кучета, са кастрация и трайна маркировка на кучетата, засилена информационна кампания за осиновяване на кучета от приюта. Набляга се на контрола при прилагане на Наредбата за регистриране, отглеждане и контрол на кучетата. Информационни кампании и работа с други институции и неправителствени организации също са сред заложените мерки.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене