Увеличава се броят на блъснати на пешеходни пътеки в Благоевград

Сериозен ръст на блъснатите пешеходци пресичащи на пешеходна пътеки в Благоевград през последните няколко месеца отчитат властите там.

Пресичане без предварително оглеждане за идващ автомобил, разсеяни шофьори и висока скорост в градски условия. Това са сред основните причини за транспортните произшествия на пешеходни пътеки в Благоевград. Според част от ежедневно пресичащите, и пешеходците и водачите носят еднаква отговорност на пътното платно, пише БНТ.

Огнян Стоев – пешеходец: „Ей сега на тази пешеходна, на половината съм влезнал, не иска да спре и си ме отмина.“

Добрин Червенков – пешеходец: „Шофьорите трябва да бъдат по-внимателни, пешеходците също трябва да изчакат и по този начин ще се реши проблемът… Всички бързат, всички бързат, а не трябва да е така.“

Райна Стоиловa – пешеходец: „Всеки бърза за някъде, ама такова е, ако има инстинкт за самосъхранение, нямаше да има толкова катастрофи.“

Друг основен проблем са множеството паркирани автомобили преди пешеходните пътеки, заради които и пешеходци и шофьори нямат никаква видимост.

14 транспортни произшествия с блъснати пешеходци на пешеходни пътеки са станали само за последните 3 месеца в Благоевград, отчитат от МВР. Според пътните експерти, тази статистика е тревожна.

Георги Бързаков – пътен експерт и автоинструктор: „Малко повече внимание и от страна на шофьорите, и от страна на пешеходците, не толкова бързане когато се пресича, да се изчака малко, за никъде не бързаме.“

През зимните месеци метеорологичните условия допълнително усложняват пътната обстановка в градски условия, допълни още Бързаков. А за да бъде обърната негативната тенденция е нужно още и подновяване на пътната маркировка и осветлението по главните булеварди.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене