Административен съд – Благоевград разпитва състава на СИК №54 по делото за оспорения избор за кмет на община Благоевград

В открито съдебно заседание Административен съд – Благоевград прегледа запис от видеонаблюдението на преброяването на разпечатките от машината в СИК №54 в община Благоевград от проведения на 05.11.2023г. втори тур на изборите за кмет на община Благоевград. Прегледът бе допуснат по делото за оспорения избор за кмет на община Благоевград по искане на жалбоподателя Илко Стоянов с доводи за опорочаване на изборния процес в деня на балотажа. От видеозаписа не може да се установи по безспорен начин полагани ли са или не печати върху разписките от машинното гласуване, поради което съдът допусна разпит на председателя, заместник-председателя и всички членове на СИК №54. Пред съда ще трябва да дадат показания дали в изборния ден е полаган печат върху разписките, кои длъжностни лица са полагали печата, а ако не е полаган печат – защо.
По делото все още не е представена изисканата от съда информация от ГД ГРАО за резултатите от проверката за гласуване в нарушение с правилата на Изборния кодекс, тъй като същата все още не е приключила.
Следващото заседание по делото е насрочено за 18.01.2024г. от 14:00 часа.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене