Владимир Москов: Инфраструктурните проекти на общините могат да се задвижат напролет

От днес до 13 февруари ще се състои цикъл от работни срещи на кметовете и председатели на общински съвети във всички региони за планиране. С тях започва подготовката за Общото събрание на Националното сдружение на общините, което тази година е изборно. В рамките на регионалните събрания ще бъдат издигнати кандидатите за членове на ръководните органи на сдружението.

Новият управленски мандат изправя общините пред сериозни предизвикателства по отношение на управлението на европейски средства. Освен забавянето на старта на оперативните програми, Планът за възстановяване добавя нов, значителен ресурс, чието ефикасно усвояване е сериозно изпитание пред управлението на местно ниво.

През последните години приоритет е разгръщането на собствения потенциал на общините за икономическо развитие, отбелязва пред БНР кметът на Гоце Делчев Владимир Москов.

Относно заложените в Бюджет 2024 г. инфраструктурни проекти на общините Москов посочва, че има определени квоти финансови средства, за които общините могат да кандидатстват и така до март те ще имат възможност да предлагат и допълнителни проекти. Той определя този механизъм като изключително важен и прогнозира, че проектите могат да бъдат задвижени още напролет.

„Нямам информация дали има недоволни в момента, но те ще имат тази възможност на базата на квотите, които са определени за отделните общини, да си подадат до месец март. Ако има проблемни общини, те могат до март да си подадат необходимите проекти.“

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене