Общо 208 двойки са сключили граждански брак в община Петрич през 2023 година

Общо 208 двойки са сключили граждански брак в община Петрич през изминалата година. Това е с 15 двойки повече спрямо 2022 година, каза Мария Кусимитрева, управител на „Обредни дейности – Петрич“.

Една четвърт от тези двойки са предпочели изнесен ритуал, а останалите са си казали заветното „да“ в залата в Историческия музей поради текущ ремонт на Народното читалище „Братя Миладинови – 1914“, където е и официалната ритуална зала в южния град, каза управителят на дружеството.

Кусимитрева посочи, че сред предпочитаните дестинация за изнесени ритуали в Петричко е Национален парк-музей „Самуилова крепост“. Мястото е живописно и предразполага за всички съпътстващи дейности като кетъринг и фотосесия на младото семейство и гостите. „Самуилова крепост“ е изключително предпочитана с тази естествена красота и със значителната символика, която има, каза управителят.

Друга предпочитана дестинация е местността Рупите. Много от ритуалите, които са свързани с църковен брак и изнесен ритуал, хората желаят да направят там, за да може да се венчаят в църквата „Света Петка Българска“, каза Кусимитрева. Тя посочи, че за 2024 година вече има избрани дати и часове за изнесени ритуали там.

Управителят разказа, че пророчицата Ванга е била кръстница на много младежи някога и е посочвала техните имена. Сега доста от тях предпочитат важните църковни ритуали да бъдат изпълнявани именно в тази църква и да бъдат свързани с тази местност. Тя посочи, че има и двойки, които пристигат от други краища на страната, за да сключат граждански съюз тук. Някои са идвали и им е харесали, други са гледали снимки, тъй като вече може свободно да се избере всяка една община, за да се сключи граждански брак, каза Кусимитрева. Тя допълни, че община Петрич е пример в това отношение заради тези знакови места – „Самуилова крепост“ и Рупите.

Преди време предпочитаните месеци за сватби са били април и май, но през изминалата година август, септември и октомври са били изключително натоварени, каза Кусимитрева. Имали сме дни между петък и неделя с повече от четири ритуала дневно, посочи тя.

За отбелязване е, че вече сватбите се провеждат не толкова в съботните дни. Някои хора се съобразяват с народното поверие, че денят за българската сватба е неделя, тогава също имаме доста сватби. Има и много хора, които предпочитат делничните дни, защото избират модерно нумерологично изследване за това коя дата ще им донесе голям късмет, каза Кусимитрева.

Суеверията за високосна година не повлияват на избора на младите хора кога да встъпят в граждански брак и вече има заявки за 2024 година. Имаме изненадващ брой заявки за втората половина на годината. Смятам, че хората предпочитат тези месеци, защото вече са минали летните отпуски и могат по-лесно да организират присъствието на своите близки и приятели. Втората половина на годината напоследък се оказва по-предпочитаното време за провеждане на класическо сватбено тържество, каза Кусимитрева. Тя посочи, че друга причина за предпочитането на този период е съобразяването с постите, защото тогава има възбрана от църквата за извършване на венчавка.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене