Пригответе си чадърите: Дъжд и жълт код за силен вятър на много места у нас (КАРТА)

През деня на много места ще превали дъжд, в отделни райони ще прегърми. Ще духа умерен, в източната половина от страната – временно силен южен вятър, който след обяд ще отслабва.

Обявен е жълт код за силен вятър в много области у нас – Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Кърджали, Пазарджик, Разград, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол. На тези места ще духа временно силен южен вятър с пориви до 20 – 24 метра/секунда. Очаква се в следобедните часове вятърът да отслабне.

Минималните температури ще са от 1° до -3° по високите западни полета до 14°-16° на изток, в София – около 3°, а максималните – предимно между 11° и 16°, в София – около 11°. Атмосферното налягане ще продължи да се понижава и ще е значително по-ниско от средното за месеца.

 

НИМХ
Времето за Гоце Делчев ще е облачно, кратък дъжд и максимална температура 13 градуса.

 

През нощта срещу понеделник в североизточните райони вятърът ще се ориентира от североизток, ще е предимно умерен. С него температурите ще се понижават и на места там дъждът ще се примесва и ще преминава в сняг.

Над Черноморието облачността ще бъде предимно значителна, с валежи от дъжд, на отделни места по южното крайбрежие придружени с гръмотевици. Ще духа умерен и временно силен южен вятър. Максималните температури ще са 13°-15°. Температурата на морската вода е 11°-13°. Вълнението на морето ще е 2-4 бала.
Над планините облачността ще бъде предимно значителна, с валежи от сняг, под 1800 м – от дъжд. Ще духа умерен и силен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 м  ще е около 7°, на 2000 m – около 1°.

В началото на новата седмица, с ориентиране на вятъра в Западна България от северозапад, в Източна – от север-североизток, бързо ще нахлуе студен въздух и температурите значително ще се понижат. Ще бъде облачно, с валежи от дъжд. Със застудяването по-късно през деня в много райони от Северна България и високите котловинни полета в Западна дъждът ще преминава в сняг. Във вторник валежите ще са предимно от сняг, но ще са на по-малко места и ще са предимно слаби. Все още ще е ветровито, вятърът в повечето райони ще е североизточен. Ще бъде студено, температурите ще са с малък или обратен дневен ход, дневните почти навсякъде вече ще са под нулата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене