Мая Манолова: Асен Василев извади семейния бизнес на земеделския министър от строгите изисквания за производителите на храни

В социалната мрежа фейсбук лидерът на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова сигнализира за нови промени в Наредбата за осъществяване на фискален контрол върху движението на стоки с висок фискален риск от 28 декември миналата година, с които Асен Василев прави изключения в строгите правила на наредбата, изключващи семейсната фирма на земеделския министър и едри производители на храни от затормозяващите правила.

Манолова пояснява, че е в сила нов режим за контрол на храни с „висок фискален риск“. Новите правила включват задължително, предварително деклариране на стоки, които са достатъчно сложни, за да са невъзможни за дребните производители. Според финансовото министерство високо рискови са стоки като зелето, картофите, морковите, плодовете и зеленчуците, както и млякото и месото.

„Например за една баба, която произвежда зеле е трудно, направо невъзможно онлайн в реално време да декларира, че е натоварила зелето в камионче, за да го продава. Затова пък глобите за неизпълнение са драконовски – от 5 до 50 хил. лв.“ – илюстрира казуса Манолова. По думите ѝ много от дребните земеделски производители изобщо и не знаят за новите правила и вероятно ще разберат за тях от проверките на новите контролни фискални пунктове“, които ще се изграждат в страната. „Властта плаче, че не е приета сухопътно в Шенген и се създават проблеми на превозвачите, а в същото време вътре в страната изграждат контролни пуктове, които ще тормозят бабите с 501 кг зеле.“ – обяснява лидерът на гражданската платформа.

Още по-скандалното е, че земеделското министерство на предприема нищо, за да защити бранша. А на 28 декември, в двата дни между празниците Асен Василев „в тандем“ с аграрния министър спасява семейния бизнес на министъра като изважда от списъка с висок риск местните продукти, претърпели процес на преработка. По думите на Манолова това помага и на редица големи производители, които битуват при всеки земеделски министър.

На този фон лидерът на Изправи се.БГ поставя въпроса за това в чия полза са промените в Наредбата и как ще се отразят те на малките земеделски производители:

„Промените в списъка заради земеделския министър и приближените фирми ли са направени?

От бабите прозводители на зеле ли ще пълни хазната?

Крачка към съхопътния Шенген ли са предвидените нови КПП-та навсякъде във вътрешността на страната?

Млякото, което не е мляко и имитиращите продукти са ли стоки с висок фискален риск или и за тях правилата не важат?“

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене