Рекорден брой „осиновени“ щъркелови гнезда в село Баничан

БДЗП – Гоце Делчев изпраща една трудна, динамична, но успешна 2023 година. Сред приоритетите на природозащитниците бяха събитията, инициативите и кампаниите, посветени на опазването на животните, птиците и природата. Сред най-успешните инициативи, реализирани в партньорство с Радио Благоевград, са „Осинови щъркелово гнездо“ и „Обезопаси щъркелово гнездо“, които ще продължат и през новата 2024 година.

„Една от най-успешните ни кампании беше „Обезопаси щъркелово гнездо“, благодарение на която успяхме да подновим над 30 щъркелови гнезда, като сменихме остарели изкуствени платформи и поставихме нови, там където е необходимо“, коментира за Радио Благоевград Димитър Попов, председател на БДЗП – Гоце Делчев.

Увеличават се и осиновителите, които искат да се грижат за щъркелите и техните гнезда. Сред тях са и ученици от гоцеделчевски училища, които тази година са “осиновили“ няколко щъркелови гнезда. Над 30 са вече „осиновените“ щъркелови гнезда в Гоцеделчевско.

„Като цяло има рекорд в село Баничан. Откакто съществува селото не е имало толкова много „осиновени“ щъркелови гнезда. Тази година преброихме 27 „осиновени“ гнезда в селото“, уточни природозащитникът.

Димитър Попов съобщи, че за 23-та поредна година, гоцеделчевските природолюбители ще участват в Среднозимното преброяване на водолюбивите птици, което ще се проведе на 13 и 14 януари.

„Предстои да организираме екип, който да обиколи поречието на река Места и язовир Доспат, и да установи каква е числеността на струпващите се там зимуващи птици, които пристигат от север за да прекарат тук зимните месеци. Надявам се, да няма фрапиращи изменения по отношение разнообразието на видовете, макар че с годините все по-често наблюдаваме негативна тенденция. Намаляват и числеността и видовете на птиците, които зимуват в Гоцеделчевско. Основната причина е човешката дейност“, допълни председателят на БДЗП – Гоце Делчев, който покани и доброволци да се включат в инициативата.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене