По традиция Кюстендил ще отбележи Богоявление /Йордановден/ със Света литургия, литийно шествие, Велик водосвет и спускане на Светия кръст във водите на река Банщица

На 6 януари Православната църква чества един от най-големите християнски празници – Богоявление, наричано още Кръщение Господне и Йордановден.
По този повод на 5 януари 2024 г. /петък/, в навечерието на празника, от 8:00 ч. в кюстендилските храмове ще бъдат отслужени богослужебните последования, полагащи се по църковен ред в този ден, а именно: Утреня, Царски часове, Вечерня с Василиева Св. Литургия и Велик Водосвет.

В деня на самия празник – 6 януари 2024 г. /събота/, от 8:00 ч. в храмовете в града ще бъдат отслужени Утреня и Златоустова Св. Литургия, (в храм „Успение Богородично“ ще бъде отслужена Архиерейска Св. Литургия).

В 11:00 ч. от храм „Успение Богородично“ ще тръгне литийно шествие, предвождано от Професионалния духов оркестър на Община Кюстендил. Литийното шествие ще продължи до Железния мост на река Банщица, където ще бъде отслужен Велик Водосвет и ще бъде потопен Светият кръст във водите на река Банщица.

Желаещите да участват в спасяването на Светия кръст могат да се запишат в енорийските си храмове до началото на организираното литийно шествие.
В по-малките населени места богослужения, Богоявленски водосвет и потапяне на Светия кръст ще бъдат извършвани по обявена програма от местните енорийски свещеници.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене