Прокуратурата има защитени свидетели срещу Бобокови и зам.-министъра

Прокуратурата има двама защитени свидетели по делото „Боклукгейт“. Това се разбра по време на съдебното заседание по искането на прокуратурата за постояннот озадържане на зам.министър Красимир Живков, Габриел Савов, Атанас Бобоков и Николай Миховски. За Васил Богданов и Айгюн Еминов прокуратурата поиска домашен арест, а по време на съдебното заседание, течащо в момента, стана ясно, че обясненията на Богданов и Еминов се ползват за обвинителната теза.

Габриел Савов е ръководил РИОСВ-Плевен, когато гръмна скандалът с открития в града тонове опасен боклук от Италия. Той беше намерен на площадката на фирма „Феникс“, чийто собственик по документи е Егюн Еминов. Фирмата обаче му е прехвърлена от Николай Миховски, бизнесмен с бизнес в рециклирането на отпадъците, разказва БНР.

До момента към наказателна отговорност след акцията за боклука в четвъртък са привлечени 10 души. На 7 от тях е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група, като няма такова за нейното ръководене. Има и второ обвинение за управление на опасни отпадъци. Други трима души са задържани за данъчни престъпления. Прокуратурата настоява четирима да останат за постоянно в ареста, а двама да бъдат под домашен арест. На втория брат Бобоков – Пламен, е определена гаранция от 1 млн. лв.

Пред съда се явиха трима прокурори – Данаил Шостак, Генка Брезашка и Людмила Дончева.

За Живков прокуратурата пледира, че трябва да остане в ареста, защото на свобода може да унищожи доказателства, или да повлияе върху свидетели. Според прокуратурата може да се направи обосновано предположение, че Живков е извършил престъплението, за което е обвинен. Прокуратурата цитира писмо, пратено на имейла й от свидетел, когото Живков натискал във връзка със съхранението и преработката на отпадъците. А ако отказвал да изпълнява разпорежданията му, го заплашвал и тормозел психически с проверки.

Прокуратурата подчерта още, че Живком е покровителствал определени търговски дружества.

Бизнесменът Атанас Бобоков е в изключително близки отношения с Живков. Издаването на всички документи за оползотворяването на опасния отпадък са ставили с благословията на Бобоков, твърди още прокуратурата. А също и че Живков е назначавал хора само със съгласието и одобрението на Бобоков.

Прокуратурата твърди, че престъпната група е действала поне от 5 години и е генерирала големи парични суми. Размерът им обаче не бе обявен.

Обвинението акцентира и върху екологичните последици от престъпленията, които засягат правата на неограничен кръг граждани. Зам.министърът бил автор и на други престъпления, за които тепърва щели да се събират доказателства.

За Атанас Бобоков прокуратурата каза, че има доказателства, които формират обосновано предположение, че е участвал в престъпна група с користна цел. Тази теза бе подкрепена с обясненията на обвиняемите Богданов и Еминов, с показания на петима свидетели и един защитен свидетел.

От обясненията на Богданов се установява тясната връзка на Бобоков и Живков, както и с останалите от групата, посочи обвинението.

Целта на групата е била насочена към генериране на огромни печалби от незаконния внос на опасни отпадъци, а и други отпадъци, за което в момента се разследва.

Има реална опасност Бобоков да се укрие, или да извърши други престъпления, пледира още прокуратурата. И се аргументира с това, че бизнесменът има сериозен финансов ресурс, което би му позволила да се укрие и в други държави.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене